U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Werken aan de keukentafel

Werken aan de keukentafel
© Shutterstock

Het lijkt een droom om af en toe een dag thuis te mogen werken. Je ontbijt met een lekkere kop koffie op je terras, reist in 30 seconden naar je werkplek en gaat dan in alle rust aan de slag. Toch is thuis werken niet zo eenvoudig: het vraagt een andere manier van werken dan op kantoor. Ingrid: “Het is een beetje zoals vroeger in de blokperiode.”

Mag je af en toe thuis werken van je werkgever of heb je er goede hoop op dat hij binnenkort overstag zal gaan? Dat is goed nieuws, want mensen die de kans krijgen om thuis te werken zijn tevredener over hun job, zo blijkt uit verschillende studies. Toch is het niet altijd evident om met succes thuis te werken. We geven enkele vuistregels die je kunnen helpen.

1. Toon dat je te vertrouwen bent

Mensen die thuis werken, hebben soms het gevoel dat hun baas of collega’s hen niet helemaal vertrouwen en mailtjes sturen om te checken of ze wel achter hun pc zitten. Om dit te vermijden, schep je best zoveel mogelijk duidelijkheid over je thuiswerk. Vijf tips:

  • Zorg dat iedereen weet wanneer je thuis werkt. 
  • Kies, indien mogelijk, vaste dagen. Dat maakt het voor iedereen voorspelbaar en duidelijk. Probeer je dagen thuis af te wisselen met dagen op kantoor. Zo loop je minder kans om te vervreemden van je bedrijf en collega’s.
  • Zorg dat je baas en collega’s je gsm-nummer hebben zodat ze je thuis kunnen bellen als er iets dringends is.
  • Beantwoord je e-mail en telefoon snel als je thuis werkt, ook al ben je intensief bezig met iets anders.
  • Breng je leidinggevende op de hoogte van het werk dat je thuis doet.

2. Houd werk en privé gescheiden

Thuis liggen er heel wat verleidingen op de loer: de zon lokt je naar buiten, de ramen schreeuwen om gepoetst te worden, je poes hunkert naar aandacht… Het lijkt niet erg om snel iets privé te doen -je hebt toch de hele dag- , maar voor je het weet moet je ’s avonds langer doorwerken om je werk gedaan te krijgen. En dat is zonde. Vijf tips:

  • Richt een aparte werkkamer in die je als je thuiswerkkantoor beschouwt. Ingrid (34): “Als ik thuis werk, werk ik nooit in de keuken of woonkamer. Daar zou ik te veel afgeleid worden door de tv, radio, boekjes... Ik werk boven in een kamer waar geen afleiding is.”
  • Blijf niet in je pyjama zitten. Kies voor gemakkelijke kleren, of voor de kleren die je zou aandoen als je naar kantoor gaat. Zo geraak je als vanzelf meer in een ‘werkstemming’.
  • Stel je huishoudelijke taken en andere klusjes uit tot je pauze of nog beter: tot na je werkuren.
  • Probeer te vermijden dat je op de kinderen moet passen.
  • Stop op tijd met werken. Het is niet omdat je thuis werkt en zelf je uren mag kiezen, dat je systematisch moet overwerken.

3. Deel je werkdag in

Werk je thuis, dan mag je zelf je werkuren kiezen. Leuk, maar ook moeilijk. Plan op voorhand wanneer je gaat beginnen, hoeveel uur je gaat werken en wanneer je gaat stoppen. Houd je je aan deze planning, dan kom je aan de nodige uren en kan je ’s avonds met een gerust hart je werk uit je hoofd zetten. Wat nog eenvoudiger is, is gewoon dezelfde dagindeling als op kantoor volgen. Ingrid: “Ik respecteer de glijdende werkuren die we op het werk hebben. Meestal zorg ik dat ik rond 9 uur in mijn werkkamer zit en rond 17 uur stop. Toen ik vroeger in de blok zat, legde ik mezelf ook zo’n strikte dagindeling op. Dat werkte toen, en nu nog altijd. Ik heb dan toch iets geleerd tijdens die oneindig lange blokperiodes." <lacht>

4. Doe iets leuks tijdens je pauzes

Wil je thuis productief blijven, dan is het noodzakelijk om af en toe te pauzeren. Ingrid: “Op kantoor lopen mijn werktijd en pauzes door elkaar: vaak blijf ik gewoon aan mijn pc zitten en check mijn privémails of lees nieuwssites. Als ik thuis werk neem ik echt pauze. Dat is nodig, want na een tijd word ik suf omdat ik zo intensief werk en geen collega’s heb die me even afleiden. Meestal stop ik na twee uur 15 minuten. Ik ga dan de tuin in om mijn bloemen en planten te inspecteren of bel iemand. Het is fijn om even te kunnen praten, want een hele dag zwijgend aan je pc zitten is niet echt opbeurend. ’s Middags neem ik 30 à 45 minuten pauze. Ik eet en drink met de radio op de achtergrond, en loop daarna de tuin in of speel wat viool.”

5. Let op met koffie en snoep

Als je van thuis uit werkt, loeren er ook nog enkele andere verleidingen om de hoek. Dirk (40) vertelt: “In het begin dat ik thuis werkte, merkte ik dat ik op het einde van de dag erg zenuwachtig was. Ik vroeg me verbaasd af hoe dit kon, tot ik besefte dat het door de koffie kwam. Thuis drink ik veel meer koffie omdat hij stukken lekkerder is dan op kantoor en omdat het koffieapparaat vlak naast mij staat. Hetzelfde verhaal met snoep. De ‘koekenkast’ staat gevaarlijk dicht bij me in de buurt...”

 

Barbara Peirs

Gepubliceerd in