U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

De job van talent manager expert Ingrid

De job van talent manager expert Ingrid
© Shutterstock
  • Leeftijd: 40
  • Diploma’s: master in arbeids- en organisatiepsychologie en master in human resources
  • Ervaring: 18 jaar

Hoe ben je in dit beroep terechtgekomen?
Mijn moeder werkte bij de personeelsdienst van Delhaize. Wat zij over haar job vertelde wekte mijn interesse. Ik zocht uit welk diploma bij die interesse aansloot, en koos voor een master in de arbeids- en organisatiepsychologie. Mijn laatste jaar bestond hoofdzakelijk uit een stage bij de HR-afdeling van de toenmalige Bacob-bank, waar ik later vast werd aangenomen. Ik werkte er 11 jaar. Door de fusies die de bank in die periode doormaakte, moest er heel wat geschoven worden met mensen en functies. Zo deed ik veel interessante ervaring op als HR-manager. Daarna kon ik aan de slag als learning & development manager bij Adecco en vervolgens maakte ik de overstap naar de HR-afdeling bij bpost. Daar werk ik nog altijd. Mijn specialiteit is talent management.

Wat houdt je werk concreet in?
Als talent management expert ondersteun ik de HR-managers en de leidinggevenden van bpost in het ontwikkelen van hun medewerkers. Samen met hen identificeer ik welke medewerkers potentieel hebben om door te groeien in de organisatie. In functie hiervan ontwikkel ik specifieke opleidingstrajecten. Ook advies geven over hoe iemand een nieuwe stap in zijn loopbaan kan zetten -maw: het aanmoedigen van de interne mobiliteit bij bpost- is één van mijn opdrachten.

Wat is het fijnste aspect van je job?
Onlangs kreeg ik te horen van een collega dat ze zonder mij nooit naar haar huidige functie had durven solliciteren. Dat geeft me voldoening: weten dat ik een verschil kan maken in de professionele ontwikkeling van mensen. Ik geraak ook nooit uitgekeken op mijn job. HR is voortdurend in evolutie. Bijblijven met de nieuwste ontwikkelingen is de boodschap. Ik heb altijd graag gestudeerd en nieuwe zaken uitgeprobeerd, dus dat komt goed uit.

Wat zijn de mindere kanten?
Als talent management expert heb je een adviserende rol. Finaal beslist het management of het je adviezen volgt, of niet. Wie geconfronteerd wordt met managers die HR als een noodzakelijk kwaad zien -en evaluatiegesprekken of coaching overbodig vinden- heeft het niet onder de markt. Bovendien is HR moeilijk in cijfers te vatten, wat het extra lastig maakt om de impact van je werk aan het management te tonen.

Wat maakt iemand tot een goede talent management expert?
Om het management te overtuigen van je adviezen, moet je hun taal spreken. Vakjargon als ‘customer loyalty’, ‘key performance indicator’ en ‘return on investment’ moeten vlot over je lippen rollen. Daarnaast is het een must om vertrouwensrelaties binnen het bedrijf -maar ook daarbuiten- op te bouwen. Zonder sta je nergens. Ook een positieve en open kijk op mensen is cruciaal. Iedereen heeft talenten, je moet ze alleen ontdekken.

Heb je tips voor wie aan de slag wil als talent management expert?
Binnen HR bestaan verschillende domeinen: rekrutering, loopbaanbegeleiding, evaluaties, reorganisaties begeleiden, talenten ontwikkelen… Probeer van al die domeinen te proeven voor je je specialiseert. Die ervaring zal je geloofwaardigheid -dé sleutel naar succes als talent management expert- versterken. Zorg er ook voor dat je weet hoe je projecten beheert en helder communiceert. Zo weet iedereen wat en wanneer je iets van hem verwacht.

 

Ingrid Van Wanzeele

Gepubliceerd in