U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

De job van boekverkoopster Maartje

  • stapel boekenLeeftijd: 28
  • Diploma's: master in de slavistiek
  • Ervaring in deze job: 2 jaar

Toen Maartje ontdekte dat een verkoopster in haar favoriete boekhandel ziek was, trok ze haar stoute schoenen aan en stelde ze voor om er zelf te komen werken. Met resultaat: eerst was er een sollicitatiegesprek, dan volgde de job. De job van haar leven, zo bleek.

Op het lijf geschreven

"Eigenlijk was ik al boekverkoopster nog voordat ik boeken verkocht", vertelt Maartje in haar biotoop, tussen de boekenrekken. "Ik geef al heel mijn leven boekentips aan mijn vrienden. Als ze niet weten wat te lezen, komen ze naar mij.

Boeken lezen en koffie drinken

Mensen hebben vaak een verkeerd beeld van mijn job. Ze denken dat ik de hele dag tijd heb om boeken te lezen en ondertussen koffie te drinken. Dat ik koffie drink, ga ik niet ontkennen, maar om te lezen heb ik echt geen tijd. Tenminste, toch niet tijdens het werk…

Klant is koning

Ten eerste zijn er de klanten. Die moeten bediend worden. Dat is een belangrijk deel van mijn job. Het is meer dan het louter afrekenen van gekochte boeken aan de kassa. Klanten bedienen betekent ook: tips geven. Soms krijg je de vreemdste vragen. Zo stond er onlangs iemand in de winkel: 'Ik heb een dochter die nogal gul omgaat met haar geld. Welk boek kunt u aanbevelen om haar tot inzicht te brengen?' Een andere keer word je met verdriet geconfronteerd. Ooit was er een jongetje wiens zusje gestorven was. Hij zocht een boek waarin hij wou vinden waar zijn zusje nu was.

Een open boek

Als je in een boekwinkel werkt, heb je een zekere autoriteit. Ik maak er een erezaak van om klanten niet teleur te stellen, ook niet in de boeken die ik hen aanraad. Bovendien probeer ik de bediening een persoonlijke toets te geven. Zo ken ik van heel wat klanten de voornaam, weet ik hoe ze het liefst aangesproken willen worden en welke boeken ze het liefst lezen. Dat wordt geapprecieerd.

Wie komt er op de plank?

Naast de klanten is er de winkel: boeken verkopen is één zaak, er moeten ook nieuwe exemplaren in de rekken komen. Mijn bazen zijn daar nogal gerust in: mijn collega Christine en ik mogen grotendeels bepalen welke boeken in de winkel liggen. We maken zelf afspraken met vertegenwoordigers en plaatsen bestellingen.

Natuurlijk komt er bij onze keuze een stuk commercieel belang kijken. Het zou geen slimme zet zijn om enkel in te zetten op de persoonlijke voorkeur. Maar als ik een boek heel goed vind, dan geef ik dat wel een duwtje door het aan te prijzen in de winkel. Dat is het fijne aan werken in een onafhankelijke boekhandel: je hebt veel vrijheid.

Geen tv

Ook na de uren ben ik met boeken bezig. Als boekverkoper moet je weten wat je verkoopt, dus probeer ik zoveel mogelijk nieuwe boeken te lezen. Daarnaast organiseer ik een leesclub voor gevangenen. En dan is er nog af en toe een bijeenkomst met andere boekhandelaars. Als er dus één ding is waar ik echt geen tijd voor heb, dan is het tv kijken.

Of mijn job ook nadelen heeft? Toch wel! Sinds ik als boekverkoopster werk durft niemand me nog een boek te geven als geschenk. Iedereen denkt dat ik alles al gelezen heb!" <lacht>

 

Stijn Hüwels
 

Gepubliceerd in