U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Digitale vasten

eitjeTegenwoordig geven steeds meer mensen een eigen invulling aan de vastenperiode. Ze eten 40 dagen geen vlees, drinken geen druppel alcohol of kiezen voor een 'smartphone-arm' dieet. Bas (35) ging voor het laatste. Hij vertelt: "Ik kan het iedereen aanraden die geregeld met digitale stress kampt. Het voelt als een bevrijding!"

Bas heeft een haatliefde-verhouding met zijn smartphone. Hij legt uit: "Ik ben een veelvraat als het op nieuws aankomt. Twitter, Facebook, nieuwssites, blogs… Ik wil het allemaal op de voet volgen. Voor mij is m'n smartphone een zegen, maar ook een vloek. Ik ben voortdurend geneigd om mijn telefoon te checken. Anders heb ik het gevoel dat ik iets mis. Het resultaat is dat ik me niet meer ten volle kan concentreren op wat ik aan het doen ben."

De vastenperiode inspireerde Bas om z'n digitale stress aan te pakken. "Vorig jaar had je de 'Dagen Zonder Vlees'-actie tijdens de vasten. Dit jaar nam een collega zich voor 40 dagen lang alcohol te weren. Dat bracht me op een idee: wat als ik nu eens probeerde om me 6 weken aan een smartphone-arm dieet te houden?"

Ik facebook, dus ik ben

Bas begon met het uitschakelen van meldingen op z'n telefoon. "Geen bliepjes of gebel meer, ook de trilfunctie zette ik af. Dat voelde eerst wat ongemakkelijk: wat als ik een mail, sms of telefoon zou missen?

Na enkele dagen was ik het echter al gewoon en besefte ik dat ik een stap verder moest gaan: de overdaad aan informatie bij de bron aanpakken. 'Om te beginnen liet ik mijn werkmails niet langer op mijn smartphone toekomen. Ik schreef me ook uit op de talloze nieuwsbrieven die elke dag in mijn mailbox belandden en die ik toch nauwelijks las.

Daarna verwijderde ik de Facebook-app en andere socialemedia-apps op mijn toestel. Dat was noodzakelijk: de sociale media eisten te veel van mijn aandacht op. Ik merkte dat ik een dubbele reflex had ontwikkeld. Een leuk boek, een foto van een concert, een link naar een onnozele site, een grappig voorval… Ik deelde het steevast op Facebook, Twitter of Instagram. En tegelijk wou ik ook voortdurend weten of er geen interessante berichten, updates of reacties in mijn tijdlijn opdoken."

Smartphoneloze dagen

Sinds kort gaat Bas nog een stap verder in z'n dieet: hij wandelt vaak de deur uit zonder z'n telefoon. "Dat voelt als een bevrijding. Ik heb nu meer tijd voor andere dingen. Als ik de trein neem, bijvoorbeeld, lees ik ongestoord een boek. Geen zenuwachtig gedoe meer met die smartphone. Heel soms loopt het wel eens mis als iemand me op het laatste nippertje nog wil bellen om ergens anders af te spreken. Maar voor de rest besef ik nu dat ik echt niet zo belangrijk ben dat ik altijd bereikbaar moet zijn."

En wat na Pasen? Bas: "Na Pasen wil ik het evenwicht dat ik gevonden heb behouden. Ik ga de sociale media, nieuwssites en blogs niet afzweren, maar ben van plan om ze enkel op vaste tijdstippen te bekijken op mijn computer. En mijn smartphone? Die gebruik ik gewoon om te bellen!"
 

Wil je ook minder digitale stress? Dit zijn de tips van Bas:

  • Zet de meldingen van je telefoon uit.
  • Schrijf je uit op nieuwsbrieven die je toch niet leest.
  • Vraag je af hoe actief je op sociale media bent en hoeveel tijd je daaraan besteedt. Vind je dat je er te veel mee bezig bent? Verwijder dan de socialemedia-apps op je smartphone.
  • Zeg tegen je omgeving dat je je smartphone minder gaat gebruiken.
  • Durf de deur uitgaan zonder telefoon!

 

 Stijn Hüwels

Gepubliceerd in