U bent hier

Cheques of geen cheques?

Je zal het wellicht al gehoord hebben in de media: de gebruiksvoorwaarden van de opleidingscheques veranderen. Vanaf 1 augustus kan je enkel nog opleidingscheques gebruiken voor cursussen die arbeidsmarktgericht zijn. We leggen uit wat dit concreet voor jou betekent.

Met deze beslissing wil de Vlaamse minister van Werk, Philippe Muyters (N-VA) terug naar de oorspronkelijke doelstelling van de opleidingscheques: een financiële stimulans bieden aan werknemers om een opleiding of bijscholing te volgen en op die manier hun kansen op de arbeidsmarkt te verbeteren.

De voorbije jaren werd van die oorspronkelijke doelstelling afgeweken. Door de immense populariteit van de maatregel nam het 'oneigenlijk' gebruik van de opleidingscheques toe. Maar liefst 60 procent van alle cheques wordt vandaag gebruikt voor ‘hobbycursussen’: van koken en bloemschikken tot fotografie.

Betaald educatief verlof

Om hier paal en perk aan te stellen, kunnen opleidingscheques voortaan enkel nog gebruikt worden voor opleidingen die erkend worden binnen het stelsel van het betaald educatief verlof. Dit zijn opleidingen die een reële meerwaarde betekenen voor werknemers die hun positie op de arbeidsmarkt willen verbeteren. Het is niet zo dat je daadwerkelijk betaald educatief verlof moet opnemen, je opleiding moet gewoon erkend zijn binnen dit stelsel.

Hoe kom je te weten of je opleiding erkend wordt binnen het stelsel van het betaald educatief verlof? Bekijk onze lijst met erkende opleidingen. Is het na het bekijken van deze lijst voor jou niet duidelijk of jouw opleiding hier deel van uitmaakt? Neem dan contact op met de school of het centrum waar jij je opleiding wil volgen. Zij kunnen je gegarandeerd een antwoord geven.

Uitzondering

Komt je opleiding niet in aanmerking voor opleidingscheques, dan moet je ze volledig zelf betalen. Er is wel één uitzondering. Maakt je opleiding deel uit van je persoonlijk ontwikkelingsplan in het kader van loopbaanbegeleiding, dan krijg je hiervoor wel opleidingscheques. Er blijven dus subsidies bestaan voor wie bijvoorbeeld een wijncursus wil volgen om sommelier te worden. In dergelijke gevallen gaat het niet om een hobby maar om een jobopleiding.

Uiteraard kan een opleidingsverstrekker niet weten of je opleiding in een persoonlijk ontwikkelingsplan is opgenomen. Om dit aan te tonen laat je een attest invullen door je loopbaanbegeleider of VDAB. Nadien bezorg je het, samen met de opleidingscheques aan de opleidingsinstelling waar je een opleiding volgt.

 

Wat als…

  • Je hebt al opleidingscheques besteld voor een opleiding die niet langer in aanmerking komt?
    In dat geval is een terugbetaling mogelijk. Als je al opleidingscheques hebt gekocht voor een opleiding die niet langer kan worden betaald met opleidingscheques, dan kan je deze terugbezorgen met een specifiek formulier. Na ontvangst betaalt VDAB je terug.
  • Je hebt je opleiding -die niet langer in aanmerking komt- al betaald met opleidingscheques?
    In dat geval zal je opleidingsverstrekker contact met je opnemen en zal je zelf het volledige bedrag voor je opleiding alsnog moeten betalen.

 

Elke Duprez

 

Meer info en veelgestelde vragen vind je op: vdab.be/opleidingscheques

Gepubliceerd in