De mening van Martin: Komkommertijd

Volgens de website van Onze Taal is 'komkommertijd' een aanduiding voor een rustige zomerperiode, waarin weinig nieuws te rapen valt. Een vluchtige blik in de Vlaamse dagbladen leert me dat de komkommers ons weer om de oren beginnen te vliegen.

Zo valt te lezen dat het aantal hoogopgeleide jongeren dat België verlaat voor de vetpotten van het buitenland in 2010 met zo’n 70% is gestegen. De federale overheidsdienst Economie heeft berekend dat niet minder dan 27.969 bollebozen ons land hebben verlaten, tegen 16.759 het jaar daarvoor. Dit leidt niet enkel tot heel wat gefronste wenkbrauwen, maar doet bij enkele pientere ambtenaren ook heel wat vragen reizen. Toch nog eens gauw die cijfers checken aan de hand van de inschrijvingen in de Belgische gemeenten. Waarna de stijging met 68% wordt gecorrigeerd tot amper 2%. En de nieuwswaarde tot nul wordt gereduceerd.

En wat te denken van het bericht dat er tijdens de geldverslindende opening van de Olympische Spelen een ufo is waargenomen boven het Olympisch stadion van Londen? Er was op het moment dat het vuurwerk werd ontstoken -uiteraard toen het al donker was, het favoriete tijdstip van buitenaardse wezens om zich aan aardbewoners te vertonen- op tv-beelden een schijfvormig object te zien dat van links naar rechts zweefde (tja, we zitten tenslotte in Engeland, daar rijden ze nog aan de verkeerde kant van de weg). Het object, dat een soort koepel leek te hebben, “gaf de indruk het spektakel te observeren”. Je hoort mij niet verklaren dat we de enige levensvorm zijn in het heelal, maar ik hecht hier weinig geloof aan. Ufo’s komen toch alleen maar voor boven Amerika?

Ander belangwekkend nieuws komt uit New York. Daar worden geen vreemde vliegende voorwerpen gesignaleerd, nee, wat men daar ziet is van een nog veel hogere orde. Katie Holmes, een aantrekkelijke maar middelmatige actrice die het vooral van haar bokkensprongen naast de filmset moet hebben in plaats van haar prestaties op het witte doek, is ‘gespot’ -dergelijke beroemdheden worden nooit gewoon gezien, ze worden gespot- terwijl ze een onbekende man kust. Uiteraard fladderen er heel wat aasgieren met een fototoestel rond om dit wereldschokkende nieuws vast te leggen, waarna ze de foto’s voor veel te veel geld verkopen aan persagentschappen die diezelfde foto’s voor nog meer geld aan tal van dagbladen verpatsen. De mysterieuze man blijkt evenwel Holmes’ advocaat te zijn die, samen met zijn vrouw, is uitgenodigd voor een etentje met de filmdiva. Of heeft dit trio iets anders in gedachten? De kranten geven geen uitsluitsel.

Nog een mooie om het af te leren. We verplaatsen ons naar Manhattan waar de nietsvermoedende Denise Ginley pardoes oog in oog staat met een monster. Gelukkig is het beest al dood, maar dat neemt niet weg dat Denis zich een dameshoedje schrikt. “Ik was echt geschokt toen ik het beest zag”, zegt ze in de krant. “Ik dacht eerst dat het om een enorm grote rat ging. Ik denk ook wel dat het gaat om laboratoriumexperimenten van de regering en waarvan wij als burgers niets mogen weten.” Vooral die laatste insinuatie maakt dit verhaal mooi. Er zijn hele volksstammen in de VS die ervan overtuigd zijn dat de overheid een reusachtig complot ineen heeft gestoken om de brave Amerikaanse werkman en -vrouw onder de knoet te houden. De opmerking wordt des te grappiger als later bekend wordt gemaakt dat het monster een geroosterd bbq-varken is. Waarbij het overigens heerlijk komkommers eten is…