U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Het beroep van: kinesitherapeut Tim

tennisbal over net

  • Leeftijd: 37
  • Diploma’s: bachelor kinesitherapie, manuele neurotherapie, personal trainer (National Academy Of Sports Medicine)
  • Ervaring: 13 jaar

Hoe ben je in dit beroep terechtgekomen?
Tim: “Eerst wou ik architectuur studeren. Maar toen bleek dat ik dan geen tijd meer zou hebben om te tennissen en tennisles te geven -mijn grote passie- besloot ik om dit toch niet te doen. Omwille van mijn interesse in het menselijk lichaam en mijn passie voor sport, koos ik uiteindelijk voor kinesitherapie. Na mijn studies ben ik niet meteen als zelfstandig kinesitherapeut aan de slag gegaan. Ik heb eerst gedurende twee jaar verschillende jobs gecombineerd: ik werkte in een sportwinkel, in een fitnesscentrum en in een praktijk. En ondertussen gaf ik ook tennislessen.”

Wat houdt je werk concreet in?
Tim: “Om te beginnen behandel ik mensen die omwille van een bepaald probleem zijn doorverwezen door een arts. Daarnaast test ik mensen die hun conditie willen verbeteren. Op basis van de testresultaten werk ik een gepersonaliseerd programma uit, zodat ze thuis kunnen oefenen. Ik ben een gediplomeerd ‘personal trainer’, dus ik coach ook mensen. Dat wil zeggen dat ik hen motiveer om hun sportieve doelen te bereiken. Verder begeleid ik (top)sporters, voornamelijk tennisspelers, zoals bijvoorbeeld Elyne Boeykens. Zij heeft momenteel last van een spierscheur. Ik behandel haar niet alleen in mijn praktijk. Ik ga ook met haar mee op het terrein zelf om daar samen oefeningen te doen. Op zo’n moment neem ik eigenlijk de rol van trainer op. Tenslotte geef ik ook nog voedings- en dieetadvies.”

Wat is het fijnste aspect van je job?
Tim: “Dat ik mensen kan helpen, dat ik hun pijn kan wegnemen en hen terug kan laten functioneren en presteren. Soms komen er mensen naar mijn praktijk die al jaren ergens last van hebben. Het voelt geweldig als ik hen op relatief korte tijd veel beter kan maken. Ik vind het ook fijn om sporters te begeleiden. Ik zal bijvoorbeeld heel blij zijn als Elyne haar eerste nationale wedstrijd wint. Ik vind het fantastisch dat ik mijn passie voor tennis kan combineren met mijn job, en dat patiënten soms extra appreciatie tonen door bijvoorbeeld een fles wijn mee te brengen.”

Wat zijn de mindere kanten?
Tim: “Het zijn vaak lange en drukke dagen. Als ik fit ben, valt dit mee, maar soms zijn er periodes dat ik enkel werk en slaap en tussendoor nog wat eet. Dat is echt vermoeiend. Ik ben iemand die geen “nee” kan zeggen, daardoor ontvang ik soms om tien uur -of later- nog patiënten.“

Wat maakt iemand tot een goede kinesitherapeut?
Tim: “Ik vind dat je moet kunnen werken volgens het ARCS-model: Attention, Relevance, Confidence, Satisfaction ofwel Aandacht, Relevantie, Vertrouwen, Tevredenheid. Daarvoor moet je veel empathie hebben: je moet je kunnen inleven in wat de patiënt voelt, en begrijpen hoe hij met deze gevoelens omgaat. Daarnaast vind ik het belangrijk dat je up-to-date blijft en je regelmatig bijschoolt.”

Heb je tips voor wie aan de slag wil als kinesitherapeut?
Tim: “Je moet bereid zijn om hard te werken en je moet het met passie doen. Anders hou je het niet vol. Daarnaast is het belangrijk dat je bijzonder flexibel bent, want bij de opstart van een eigen praktijk zit je met veel administratie en hoge kosten. Het komt er de eerste jaren vooral op aan dat je doorzet. Een privépraktijk uit de grond stampen betekent veel uren werken, en deze uren zijn niet altijd betaald. Maar eenmaal je zaak goed draait, is het prachtig.”

 

Evelyne Claes