U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Carrièreswitch

Carrièreswitch
© Shutterstock

Ingenieur wordt klusjesman. Een carrièreswitch van 180 graden. Gevolg: bye bye goedgevuld loonzakje en maatschappelijk aanzien. Maar ook: bye bye ratrace en stress. Dat is het verhaal van Rob. Hij vertelt: 'Mijn bedrijfswagen, gsm en laptop zijn verdwenen, maar ik ken weer rust en tevredenheid in mijn leven. Dat had ik nodig.'

Rob (37) studeerde 16 jaar geleden af. Meteen daarna verzilverde hij zijn diploma en ging hij aan de slag als ingenieur. Na 15 jaar trouwe dienst zei hij zijn werkgever vaarwel. Nu werkt hij deeltijds als klusjesman in een woonzorgcentrum in zijn gemeente. Daar heeft hij nog geen minuut spijt van.

Geen uitkering, dat steekt

Rob: 'Na 15 jaar werken als ingenieur had ik nood aan verandering in mijn leven. Ik trok met steeds meer tegenzin naar het werk, ergerde me aan van alles en was vaak moe. Te moe ook om na het werk nog activiteiten met familie of vrienden te doen. Ik had geen burn-out, maar ik voelde wel dat het dringend tijd was om iets anders te gaan doen.

Ander werk zoeken terwijl ik nog volop meedraaide in het bedrijf lukte niet. Dus nam ik een drastisch besluit: ik gaf mijn ontslag. Dat ik daardoor geen recht had op een uitkering, dat 'pikte'. Ik had 15 jaar hard gewerkt en bijgedragen aan de sociale zekerheid, maar kreeg geen cent nu ik het even niet meer zag zitten. Toch heeft dat mij niet tegengehouden. Me goed voelen vond ik belangrijker dan geld hebben.

Mensen helpen en blij maken

Na mijn ontslag ben ik zes maanden werkloos geweest. Die tijd heb ik gebruikt om af te kicken van de ratrace waaruit ik ontsnapt was, en om na te denken over mijn loopbaan. Ik schreef in die periode alle zaken op die ik belangrijk vond in mijn toekomstige job.

De vacature voor klusjesman kwam toevallig op mijn pad. Tot mijn verbazing merkte ik dat die voldeed aan alle criteria die ik stelde aan mijn toekomstige job: ik wilde mensen helpen en blij maken, dicht bij huis werken, werken met mijn handen én verstand en voldoende tijd over hebben voor mezelf en mijn naasten.

Twee weken later had ik de job, hoewel ik volgens het praktisch examen niet de beste van alle kandidaten was. Gelukkig was mijn motivatiegesprek doorslaggevend. Omdat ik zo goed had kunnen nadenken de voorbije zes maanden, kon ik precies uitdrukken waarom ik deze job wou en kwam ik zelfzeker over.

Vreemd aangestaard

Mijn omgeving reageerde heel uiteenlopend op mijn carrièreswitch. Sommigen waren verwonderd over het grote contrast met mijn vorige job, anderen vonden het echt een kolfje naar mijn hand. Zeker mijn familie en vrienden. Die kennen me al langer als handige harry die voor elk klusprobleem een oplossing kent.

Ook in het woonzorgcentrum werd ik in het begin vreemd aangestaard. Met mijn diploma als industrieel ingenieur was ik de vreemde eend in de bijt. Dat heeft gelukkig niet lang geduurd. Vandaag hebben mijn collega's me allemaal zonder problemen aanvaard.

Digitale tv

Ik ben nu heel tevreden met mijn job. Ik heb serieus wat loon moeten inleveren, en ook de bedrijfswagen, gsm en laptop zijn verdwenen. Maar ik heb geen stress meer en haal voldoening uit mijn werk.

Mijn laatste wapenfeit? Ik zorgde ervoor dat iedereen van het woonzorgcentrum op zijn kamer kan genieten van digitale tv. Voor bewoners die vaak alleen zijn, was dat een hele gebeurtenis. Ik ging bij iedereen binnen om hun tv opnieuw af te stellen, maakte nieuwe 'zenderlijstjes' en sloeg met iedereen een babbeltje. Bij sommigen ging dat stroef, maar anderen vertelden honderduit. 's Avonds kwam ik opgeladen en gelukkig thuis.

Nu ik dit allemaal heb meegemaakt, hoop ik dat ik in de toekomst sneller zal merken dat de tijd rijp is voor verandering. Wie weet hoe ik mijn volgende carrièreswitch zal invullen?' <lacht>
 

Ingrid Van Wanzeele

Gepubliceerd in