U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

De job van verpleegkundige

De job van verpleegkundige
© Shutterstock
  • Naam: Nele
  • Leeftijd: 32
  • Diploma's: graduaat verpleegkunde, specialisatie geriatrie
  • Ervaring: 13 jaar, waarvan 6 bij huidige werkgever

'Verpleegkunde studeren was mijn eerste keuze', zegt Nele. 'Aanvankelijk wou ik me specialiseren in vroedkunde, maar na een zeer aangename stage op de afdeling geriatrie wist ik dat dit de richting was die ik wilde uitgaan.'

Zeker van een job

Nog voor ze haar diploma in handen had, was Nele zeker van een job. 'Meteen nadat ik afgestudeerd was kon ik aan de slag in een rust- en verzorgingstehuis. Na een paar jaar vond ik werk dichter bij huis. Inmiddels werk ik 6 jaar in De Wingerd, een woon- en zorgcentrum voor mensen met dementie.'

Huisjes

'De Wingerd is net iets anders dan wat je van een rusthuis verwacht. Op ons domein staan er 19 huisjes. Elk huis heeft een eigen keuken en leefruimte, en er is plaats voor 8 of 15 bewoners. Iedereen mag zijn eigen spullen meebrengen. Zo proberen we een huiselijke sfeer te creëren en een herkenbare leefomgeving.

Kleinschalig

We kiezen er bewust voor om met kleine groepen te werken: zo kunnen we veel aandacht geven aan individuele zorg. Dat is nodig want dementie bestaat in verschillende vormen en kent verschillende fases.

Hoeveel zorg iemand nodig heeft, houdt niet altijd verband met de leeftijd. In het huisje waar ik werk, zit een dame van amper 55 jaar. Zij kan bijna niets meer, zelfs een gewoon gesprek is heel moeilijk. Een andere bewoner van 70 is dan weer nog heel zelfstandig en veel helderder. Dat zie je wel vaker, dat het ziekteproces bij jong-dementerenden sneller verloopt dan bij oudere lotgenoten.

Houvast

Mijn job beperkt zich niet tot verpleegkundige zorgen zoals wassen, aankleden of medicatie geven. Ik doe ook toffe activiteiten met hen. We maken bijvoorbeeld samen soep, gaan naar de fitness of wandelen in de tuin.

Elke bewoner heeft zijn favoriete bezigheden. Een van de dames in mijn huisje staat erop dat ik elke dag voorlees uit de krant. Ze vergeet telkens weer wat ik vertelde, maar voorlezen brengt haar tot rust. Een andere bewoner verzorgt dan weer heel fanatiek bloemen en plantjes, en de vrouw van 55 leeft helemaal op als ze muziek hoort. Zet ik haar favoriete cd op, dan zingt ze mee uit volle borst.

Hecht

Er is veel onderlinge vriendschap, ook met mij. Dat vind ik een van de leukste kanten van mijn job: de waardering en vriendschap die je krijgt, zowel van de bewoners als van hun familieleden.

Afscheid

Natuurlijk zijn er ook minder leuke kanten. Mensen komen niet zomaar bij ons wonen. Ze takelen af en beseffen dat ook. Dat maakt hen vaak verdrietig en depressief. Ook al is het mijn werk, het is niet gemakkelijk om mensen met wie je een hechte band hebt achteruit te zien gaan en uiteindelijk afscheid te moeten nemen.

Toch kan ik de klik vrij goed maken: als ik naar huis ga, neem ik mijn werk niet mee. En dat is maar goed ook!'

 

Wil je graag als verpleegkundige aan de slag? Check de vacatures verpleegkundige in onze databank.
 

Stijn Hüwels

Gepubliceerd in