U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Cv's in de prullenmand

Tienduizenden vacatures, en toch zoveel werklozen. Zijn die mensen misschien gewoon niet bereid om te werken? Een Franse studie bewijst dat het tegendeel waar is: veel jobkandidaten krijgen geen schijn van kans. Dat geldt zelfs voor knelpuntberoepen. Discriminatie onder de loep.

Er bestaan veel oorzaken voor de slechte werking van de arbeidsmarkt. Eén oorzaak die stilaan aandacht krijgt, ligt bij de ondernemingen: discriminatie bij de aanwerving. Werkgevers willen jou niet omdat je te jong, te oud, te vrouw, te gehandicapt, of niet blank genoeg bent.

In november wimpelde een bedrijf uit het Gentse een kandidaat af op basis van zijn Turkse naam. Door een toeval geraakte dit bekend. Afgaand op de situatie bij onze zuiderburen kunnen we vermoeden dat zoiets elke dag, en dikwijls, gebeurt.

In Frankrijk is immers opnieuw een geruchtmakende studie gepubliceerd door professor Amadieu en uitzendbedrijf Adia. Het is een vervolg op hun onderzoek in 2004. Toen al was gebleken dat de ongelijke behandeling van jobzoekers wijdverspreid is. Intussen is de situatie er nog op achteruit gegaan in Frankrijk.

Prof. Amadieu stuurde bijna 6500 fictieve sollicitaties als reactie op 1340 jobadvertenties. Daarna bekeek hij welke kandidaten werden uitgenodigd voor een gesprek, en welke niet. Als vergelijkingspunt gold de ‘ideale’ kandidaat: een 28- tot 30-jarige man met een Frans klinkende voornaam en naam.

Leeftijd

Het flagrantst is de discriminatie op leeftijd. Ben je niet van de jongsten, en bovendien bediende of kaderlid, dan verdwijnt je brief haast automatisch in de papiermand.

  • Een 48-jarige heeft 3 keer minder kans op een jobinterview dan een 28-jarige.
  • Als hij bediende is, heeft deze oudere 4,5 keer minder kans.
  • Als hij kaderlid is, en de werkgever meer dan 200 personeelsleden heeft, moet een oudere zelfs 9 keer méér brieven versturen dan een jongere om uitgenodigd te geraken voor een eerste gesprek.

Allochtoon

  • Een werkzoekende met een Maghrebijnse naam maakt 3 keer minder kans op een eerste gesprek. Opvallend: dit geldt zelfs voor beroepen waar een tekort bestaat op de arbeidsmarkt.
  • Als de allochtoon kaderlid is, krijgt hij 6 keer minder positieve reacties dan zijn ‘ideale’ rivaal op de arbeidsmarkt, zelfs als zijn diploma’s beter zijn.
  • Als de openstaande job contact met klanten inhoudt, is de situatie ronduit desastreus: de man of vrouw met een Arabische naam maakt 25 keer minder kans om uitgenodigd te worden voor een eerste gesprek dan een kandidaat met een Franse naam.

Gehandicapt

  • Een persoon met een handicap maakt 2 keer minder kans op een jobinterview dan de ‘ideale’ kandidaat.

Toch een lichtpunt in de nieuwe Franse studie: dit is een verbetering ten opzichte van 2004. De verklaring: een nieuwe wet legt de Franse werkgevers sancties op als ze geen gehandicapten aanwerven.

Moeder

  • Een 32-jarige vrouw met drie kinderen heeft, vergeleken bij een jonge man, 63% kans op een uitnodiging voor een eerste gesprek.

Lelijk

Er niet al te knap uitzien, blijkt voor werkgevers een minder bezwaar.

  • ‘Lelijke’ sollicitanten maken 29% minder kans op een jobinterview.
  • Uitzondering: als de job rechtstreeks contact met klanten inhoudt. Dan verdubbelt het aantal brieven van ‘lelijke’ kandidaten dat in de prullenmand terechtkomt.

 

Hendrik Mertens

 

Onderzoeksrapport van Adia: www.adia.fr/AnnonceDis.htm

Gepubliceerd in december 2006