U bent hier

Ho ho ho!

De Belg gaat dit jaar gemiddeld 580 euro besteden aan de eindejaarsfeesten. Dat is een daling van 2% ten opzichte van 2008, zo blijkt uit een onderzoek van het studie- en adviesbureau Deloitte. Cadeaubonnen blijven het meest gegeerde geschenk. Daarna volgen contant geld, boeken, kleding of schoenen en muziek.

"Ik ben geen grote fan van de kerstinkopen omdat het in de stad tijdens de kerstvakantie altijd op de koppen lopen is", vertelt Margot (46), mama van Nele (14) en Eva (12). "Lange wachttijden aan de kassa's, jengelende kinderen en zeurende mannen... Geef mij maar de zomer met z'n terrasjes. Maar ja, met lege handen kan je niet op familiebezoek, zeker niet als er een lekkere kalkoen in de oven zit."

580 euro besteden aan de eindejaarsfeesten vindt Margot wel veel. "Ik spendeer ongeveer 250 euro aan kerstcadeaus. In de familie van mijn man koopt iedereen 1 kerstcadeau. Mijn schoonmoeder zorgt voor een pot met briefjes, waaruit iedereen eentje moet trekken. Daar staat op voor wie je een geschenk moet kopen. Richtprijs is 40 euro. Daarnaast koop ik nog een cadeautje voor de meter en de peter van mijn dochters en voor mijn moeder en schoonmoeder. Die staan immers het hele jaar paraat om de kinderen op te vangen en bij te springen in het huishouden."

"Ik kom ook ongeveer op 250 euro als je alles samentelt", zegt Inge (24). "Ik weet niet juist hoeveel ik in totaal ga uitgeven, maar ik werk meestal met verschillende categorieën", vertelt Bart (26) en papa van Milan (1). "De oudere generatie zoals mijn ouders en grootouders krijgen een cadeau van ongeveer 50 euro. Aan de jongere generaties spendeer ik ongeveer 25 euro. Mijn vrienden krijgen een geschenkje van maximum 20 euro -als ze braaf geweest zijn ten minste." <lacht>

Favoriete geschenken

De top vijf van de favoriete geschenken in België is niet veranderd ten opzichte van 2008, zo blijkt uit het onderzoek. Op nummer 1 staan cadeaubonnen. Daarna volgen contant geld, boeken, kleding of schoenen, en muziek.

"De geschenken die ik koop, moeten vooral praktisch zijn en bruikbaar in het huishouden", aldus Margot. "Zo koop ik voor m'n moeder en schoonmoeder bijvoorbeeld een set mooie handdoeken, voor pa warme pantoffels en voor de poetsvrouw een nieuwe kruimeldief. Natuurlijk koop ik ook wat er op de briefjes staat: wil nonkel Piet een fles Gauthier Monsieur, dan krijgt hij die zonder meer. Zelf zou ik bijvoorbeeld degelijke wintersokken voor hem halen. Voor de vrienden koop ik meestal een goed boek, een cd-bon of een fles drank."

"Ik doe meestal dvd's, cd's, skimateriaal, parfum en kledingbonnen cadeau", zegt Inge. Ook Bart is minder praktisch ingesteld dan Margot. "Mijn top vijf van favoriete geschenken is citytrips, boeken, bonnen in alle varianten, playmobil en dvd's."

Crisis?

De perceptie van de economische toestand is verbeterd. Toch heerst er nog altijd bezorgdheid en dat zet een rem op de neiging om te consumeren, stelt Deloitte. Volgens hen blijven de consumenten voorzichtig en houden ze hun uitgaven en budget onder controle. Verwacht wordt dat de uitgaven voor de eindejaarsfeesten in ons land zullen dalen met 2%.

"Ik ben niet van plan om te besparen op cadeaus", zegt Margot nog. "Eerder op aankopen voor mezelf." Ook Bart en Inge passen hun kerstbudget dit jaar niet aan. Bart: "Anders keert dit zich tegen mij en krijg ik zelf ook minder of kleinere cadeaus." "Ik woon nog thuis en heb bijgevolg niet echt last van de crisis J", aldus Inge.

 

Schatten op zolder

Zit je toch een beetje krap bij kas voor de feesten? Volgens een enquête van 2dehands.be heeft de Belg voor 2 miljard euro ongebruikte spullen op zolder liggen, zo schrijft netto.tijd.be. Dat cijfer spreekt alleszins tot de verbeelding. Met andere woorden: jouw oude 'rommel' kan misschien nog geld opbrengen. En met de eindejaarsfeesten die voor de deur staan, is dat een prettig vooruitzicht.

 

Sandra Van Loo

Geef je mening over dit artikel.

 

netto.tijd.be

Gepubliceerd in