U bent hier

Wonen en werken in het buitenland: Frankrijk

Eind 2006 verhuisde Tinne (40) samen met haar echtgenoot naar Bonas, een charmant dorp in de Gers. Ze stampten er samen een bed and breakfast uit de grond. Tinne: "In het begin kenden we hier niemand, maar na een tijd gingen we zelf onze buren opzoeken. Resultaat: als we vandaag hulp nodig hebben, hoeven we maar te bellen."

Tinne: "Voor we naar Bonas vertrokken, genoten mijn man en ik van een druk gezinsleven én een fulltime job. Toen onze kinderen oud genoeg waren om op eigen benen te staan, wilden we dat jachtige leven achter ons laten. We droomden er al lang van om een bed and breakfast uit te baten en vonden dat de tijd rijp was om die plannen concreet te maken.

Bonas

Omdat we zelf altijd heerlijke vakanties hadden in Frankrijk en Frans onze tweede taal is, viel de keuze op Bonas. Daar wilden we onze droom waarmaken. We vonden er een pand dat al eerder een B&B was geweest. Maar omdat de inrichting niet helemaal onze smaak was, besloten we het te verbouwen. Tegen de zomer van 2007 waren we klaar om de eerste gasten te ontvangen en doopten we onze B&B ‘Domaine Gajolles’.

Die eerste zomer was 'Domaine Gajolles' nog onbekend, maar dankzij de website van 'Logeren bij Belgen in het buitenland' en het gelijknamige boek kwam daar snel verandering in. Vandaag heeft onze B&B veel succes en moeten we stevig doorwerken. Zeker tijdens het hoogseizoen in juli en augustus. Omdat we ook tables d’hôtes verzorgen voor de gasten -ontbijt en avondeten-, hebben we dan meer dan onze handen vol.

Buren

Gelukkig kunnen we af en toe beroep doen op onze buren. Dat is niet altijd zo geweest, want toen we hier aankwamen kenden we niemand. Na enkele weken zijn we elk van hen gaan opzoeken om onszelf voor te stellen. En dat hebben ze enorm geapprecieerd. Mijn buurvrouwen leren me nu maar al te graag hoe ik de traditionele streekgerechten kan klaarmaken en als we hulp nodig hebben, hoeven we maar te bellen.

Of we niet op zoek waren naar een minder gejaagd leven? Jawel. En dat hebben we hier ook gevonden. Het levensritme ligt een pak lager dan in België. In het begin was dat best wennen, want het betekent ook dat als je iets wil of nodig hebt, het niet meteen in orde komt. Warenhuizen heb je hier niet ‘op elke hoek van de straat’. Daarnaast hebben we het niet altijd zo druk als in juli en augustus. Bonas ligt niet in een skigebied, waardoor het tijdens de winter -die hier heel zacht kan zijn- veel rustiger is.

Sst

Wat me verder erg is opgevallen is de stilte die hier heerst. Die rust en stilte gecombineerd met het mooie uitzicht vanuit onze B&B, zorgen ervoor dat ik me onze beslissing om naar Bonas te verhuizen nog geen moment beklaag.

Ik denk niet dat we snel terug zullen keren naar het jachtige België. Ook al missen we frietjes gemaakt van Vlaamse aardappelen -de aardappelen uit deze streek zijn te zoet om lekkere friet van te maken- of een stuk goede chocolade. Of zou dat gewoon nostalgie zijn?" <lacht>

 

Ingrid Van Wanzeele

 

Website: gajolles.com

E-mail: info@gajolles.com

Gepubliceerd in