U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Vastberaden vechters

Heb jij geen noemenswaardige talenten? Behoor jij tot de gedoodverfde middelmaat? Geen paniek. De sleutel tot succes ligt zelden in talent. Je doelen bereik je door je ergens in vast te bijten. En dat kan je leren. Het enige dat je als overtuigende pitbull nodig hebt, zijn scherpe nagels en stevige tanden.

"Veel mislukkelingen zijn mensen die niet wisten hoe dichtbij hun succes al was toen ze opgaven", meende uitvinder Thomas Edison. Vastberadenheid en doorzettingsvermogen blijken inderdaad vaak belangrijker om ergens in te slagen dan talent. Meer nog, vele onderzoeken wijzen uit dat het IQ slecht voor een kwart iemands werkprestaties en voor een derde iemands schoolprestaties bepaalt. Persoonlijkheidskenmerken, creativiteit en geluk doen de rest.

Behoor jij tot de 95 procent van de mensheid die niet als getalenteerd te boek staat, dan is het wellicht een opluchting te weten dat volharding werkt op alle niveaus. Of je nu student, arbeider of manager bent. Het ontbreken van talent maakt het net dubbel zo belangrijk dat je volhardt. Een betreurenswaardig, maar mooi voorbeeld hiervan is Marc Herremans, de verlamde triatleet die zijn gestolen talent compenseert met een flinke dosis doorzettingsvermogen. De beeldvormingscampagne van GRIP wikkelt er geen doekjes om: "Twee benen minder, twee maal meer kloten" met een foto van de atleet in rolstoel.

Doe het zelf

Hoe werkt doorzettingsvermogen? Volgens experts wordt het gevoed door passie, door een fascinatie voor het te bereiken doel. Als je dit doortrekt, dan betekent dit dat volharding en succes gebaseerd zijn op diezelfde passie. En passie, dat kan je gemakkelijk "kweken". In die zin loont het met zoveel mogelijk academische, artistieke en sportieve activiteiten kennis te maken. Het vergroot de kans dat je ontdekt waar je interesses liggen. Andere belangrijke bestanddelen van doorzettingsvermogen zijn ambitie, zelfbeheersing en optimisme. Je moet geloven dat je uiteindelijk je doel wel zal bereiken.

Het lijkt er dus op dat je doorzettingsvermogen kan aanleren. Psychologe Carol Dweck van Stanford University deed jarenlang onderzoek naar motivatie en volharding en ontdekte dat kinderen die worden geprezen om hun IQ, meer waarde hechten aan hun cijfers dan aan het leren van de onderliggende vaardigheden. Na een mislukking bleken ze ook veel minder volhardend dan hun klasgenoten die werden geprezen omwille van hun inzet. Dit komt omdat ze intelligentie zien als een vaststaand gegeven waar je weinig aan kan veranderen. Om die reden kiezen ze ook vaak een studierichting die beneden hun mogelijkheden ligt, omdat ze zeker zijn dat ze dan hoge cijfers blijven behalen.

Kinderen die complimenten krijgen omdat ze hard werken, gaan na een mislukking vaak nog met meer volharding aan de slag. Zij zijn ervan overtuigd dat je intelligentie kan beïnvloeden als je maar hard genoeg werkt. Hun gekozen studierichting is dan ook vaak ambitieus, net omdat zij geloven dat het hen zal helpen om intellectueel te groeien.

Experts raden dan ook aan het doorzettingsvermogen bij kinderen te stimuleren. Dit kan je doen door hen te leren omgaan met kritiek. En door ze te prijzen om de moeite die ze doen, in plaats van om hun intelligentie of hun fysieke gaven.

 

Elke Duprez

 

http://www.psychologiemagazine.nl