U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Solliciteren tijdens de crisis

Door de recessie zijn sollicitanten onzekerder, stellen ze minder eisen en willen ze meer werkzekerheid. Dit blijkt uit een kleine rondvraag bij bedrijven die ondanks de crisis aanwerven. Ze geven ook sollicitatietips. Een van de tips: 'Schrijf gerust in je brief dat je afvloeide na jarenlange trouwe dienst. Dit wordt als een troef gezien.'

Heeft de recessie invloed op het gedrag van sollicitanten? Benieuwd naar het antwoord, legden we de vraag voor aan Belgacom Group, Cobelguard, Tènce! en G4S. Vier bedrijven die volop rekruteren en op zoek zijn naar nieuwe medewerkers. Zij zien deze trends:

 • De kandidaten komen vaker opdagen tijdens het sollicitatiegesprek. G4S: "Vroeger gebeurde het wel eens dat mensen hun kat stuurden. Nu gebeurt dit minder.''
 • Er komen steeds meer slachtoffers van herstructureringen over de vloer. Tènce!: "Vaak zijn zij onzeker en hebben ze minder zelfvertrouwen."  
 • De kandidaten stellen minder eisen. G4S: ''Tijdens de hoogconjunctuur waren het de kandidaten die hun eisen stelden op vlak van loon, uren… Nu is het evenwicht hersteld. We kunnen weer een huwelijk aangaan als gelijken."
 • De werkzoekenden willen meer werkzekerheid. Belgacom: "Kandidaten zijn bang geworden om hun job te verliezen. We stellen vast dat grote bedrijven hen meer vertrouwen inboezemen dan kleine omdat ze er meer zekerheid hopen te vinden."

Zoeken

Ben je zelf het slachtoffer van een herstructurering? De bedrijven geven deze tips:

 • Wacht een tijd om te solliciteren tot je je ontslag verwerkt hebt. Anders loop je kans dat je te emotioneel wordt tijdens het sollicitatiegesprek. Tènce!: "Outplacement kan helpen om je emoties te kanaliseren en verwerken."
 • Zie je ontslag als een nieuwe kans: G4S: "Bij ons zijn er heel wat mensen aan de slag die jaren in een andere sector werkten en nooit hadden gedacht om in de beveiliging aan de slag te gaan. Zij merken nu dat er hier ook mogelijkheden zijn.''
 • Blijf selectief, ook al is het crisis. Cobelguard: "Ga enkel voor jobs die bij je passen. Wil je bijvoorbeeld graag van 8 tot 16 uur werken? Dan kies je beter niet voor een baan die flexibele uren vereist. Anders moet je vroeg of laat toch opnieuw solliciteren en ziet je cv er een stuk minder stabiel uit."

Brief en cv

 • Schrijf in je brief gerust dat je door een herstructurering ander werk zoekt. Vermeld erbij dat je klaar bent voor een nieuwe uitdaging. G4S: "Wij zien het als een troef als je na jarenlange trouwe dienst afvloeide. Het betekent dat je degelijk bent en trouw.''
 • Besteed extra aandacht aan je cv nu er meer kandidaten zijn op de arbeidsmarkt. Belgacom: "Probeer origineel te zijn, foutloos en vooral: niet te uitvoerig." Tènce!: "Bondigheid is inderdaad essentieel. Heb je al 20 jaar ervaring, dan is het echt niet meer nodig om de titel van je thesis te vermelden!"

Gesprek

 • Weid niet te veel uit over je ontslag. Cobelguard: "Zeg gewoon dat er in je bedrijf een inkrimping plaatsvond. Voeg er aan toe dat je erover bent en klaar bent voor een nieuwe ervaring. Wil je je omscholen en ben je gedisciplineerd? Dan ben je meer dan welkom!"
 • Hang nooit de vuile was buiten van je vorige werkgever. Belgacom: "Dit is de grootste valkuil. Door negatief te praten kom je niet loyaal over. Bovendien is kritiek nutteloos omdat een verhaal altijd twee kanten heeft. Zeg in de plaats iets positiefs. Bijvoorbeeld dat je job leuk en boeiend was.''
 • Geef spontaan referenties door. Belgacom: "Dit maakt een goede indruk.''
 • Stel je niet te onderdanig of smekerig op. Tènce!: ″Zeg ook wat je zélf wil. Denk op voorhand na over je looneisen en hoe flexibel je wilt zijn. Het is niet omdat je werkloos bent dat je zomaar alles moet aanvaarden. Maak ook duidelijke afspraken: als je binnen de week geen feedback hebt, wat dan? Mag je zelf bellen en naar wie?"

 

Barbara Peirs

 

Geef je mening over dit artikel

 

Bekijk de vacatures bij:

Meer sollicitatietips: vdab.be/werkinzicht/solliciteren.shtml