U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Wonen en werken in Londen

Wonen en werken in Londen
© Shutterstock

Marian (27) verhuisde twee jaar geleden naar Londen en is nog lang niet van plan om terug te keren naar België. Ze vertelt: “Het is de ideale stad voor mij. Ik heb het gevoel dat ik de wereld rondreis, zonder zelfs maar buiten de tweede metrozone te gaan! Bovendien kan ik helemaal mezelf zijn, want er zijn zoveel mensen excentrieker dan ik.”

Marian heeft een originele job in Londen: ze werkt als social media analyst bij een cloud computing softwarebedrijf. Ze legt uit: “Kort gezegd komt het hierop neer: we bieden een tool aan waarmee bedrijven trends kunnen volgen op sociale media. Zo krijgen ze informatie die hen helpt bij de marketing van hun merk en bij het opzetten van campagnes. Verder kunnen ze ook korter op de bal spelen. Het Rode Kruis bijvoorbeeld geraakte dankzij onze tool snel op de hoogte van de tsunami in Japan. Uiteraard screenen we enkel berichten die openbaar beschikbaar zijn. We hacken geen Facebookprofielen. Wat ik concreet doe, is de bedrijven helpen bij de implementatie van de tool en bij de interpretatie van de informatie.”

Gezond verstand

Klink interessant. “Ja, dat is het ook. Elke dag is anders omdat ik veel verschillende klanten heb: privéondernemingen, overheden, ngo’s... Het is boeiend om een kijkje te nemen in hun interne keuken. Bovendien werk ik in een snel groeiende sector waardoor ik veel meer verantwoordelijkheid en vrijheid krijg dan ik normaal op dit punt in m’n carrière zou krijgen. Ik ben nog maar twee jaar afgestudeerd en ben nu al project manager van een van onze grootste klanten. Dit is erg motiverend, maar bij momenten duizel ik er wel wat van.”

Wat vindt Marian van haar Britse collega’s? “Ik merk dat ze een andere mentaliteit hebben. Ze fixeren zich vaak op allerlei regels en hiërarchieën, zonder kritisch na te denken. Wij Belgen hebben doorgaans wat meer gezond verstand, flexibiliteit en oog voor de ruimere context. In een stad als Londen met massa’s intelligente, hoogopgeleide mensen zijn het soms die kleine zaken die het verschil maken in de strijd om een job. Wist je trouwens dat het hier een pluspunt is als je Nederlands kent? Heel wat bedrijven die zich op de Europese markt richten, hebben een tekort aan Nederlandstalig personeel.”

Geheel van dorpen

En hoe is Londen zelf? “De ideale plek om te wonen! Je krijgt de hele wereld op een zilveren schoteltje aangeboden en bent nog geen twee uur verwijderd van vrienden en familie. Sinds mijn verhuis heb ik nog geen enkel familiefeest of evenement gemist. Het is ook gemakkelijk om je thuis te voelen in Londen. Ik kom uit het relatief kleine Leuven, maar heb toch nooit het gevoel gehad dat ik hier verloren liep. Londen is geen onpersoonlijke grootstad, maar een geheel van dorpen waar elke buurt een eigen karakter en gemeenschap heeft.”

“Het heerlijkste is dat de inwoners geen standaard opdringen”, aldus Marian. “Iedereen geniet gewoon van de diversiteit en de bruisende energie. Het is trouwens zo dat slechts 40% van de inwoners in Londen geboren is. De rest is ingeweken. Doordat er zoveel nieuwkomers zijn, is het gemakkelijk om je te integreren. Je wordt snel geholpen en opgenomen in sociale kringen. Leuk detail: de Londenaars vinden van zichzelf dat ze nors en pessimistisch zijn, maar vanuit ons standpunt als gereserveerde Belgen, valt dit reuzegoed mee.”

Verborgen pareltjes

Toch heeft Londen ook een grote schaduwzijde. Marian: “Het grote nadeel is het prijskaartje. Je moet echt wel een behoorlijk goede job hebben om het hoofd boven water te houden en van de stad te kunnen genieten.”

En verder kan de mensendrukte wel eens verstikkend zijn. “Maar dat is niet zo erg. Als ik er last van heb, spring ik op de metro of boot en blaas even uit in Richmond of Greenwich. Of ik geniet van enkele verborgen pareltjes. Ik slenter door Brick Lane market, aperitief in St. Christopher’s Place en eindig in mijn favoriete sushirestaurant: The Japanese Canteen.”

 

www.linkedin.com/in/mariancramers

 

Barbara Peirs

Gepubliceerd in