Hulp nodig?

U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Pimp je pendeltijd

pendeltijd

Wij Belgen zijn gemiddeld 40 minuten onderweg naar het werk. Enkele reis. Wie voltijds werkt, en al die minuten optelt, komt op het einde van de werkweek aan aardig wat uren. Het loont dus zeker de moeite om even stil te staan bij de mogelijkheden om die pendeltijd zo aangenaam mogelijk te besteden. Enkele tips.

Ontspan

Voel je je vaak gespannen tijdens je pendeltraject? Probeer dan eens de 'bodyscan': een eenvoudige ontspanningstechniek uit de Mindfulness-methode. Je hebt gegarandeerd een deel van je stress afgeschud tegen dat je je bestemming bereikt. Leuk voor jezelf, en je omgeving.

Doen: concentreer je op je ademhaling, en adem diep in en uit. 'Scan' vervolgens je lichaam door je aandacht te focussen op je verschillende lichaamsdelen. Begin met je tenen, werk langzaam naar boven toe, en eindig met je kruin. Neem rustig je tijd, en probeer telkens te voelen hoe elk lichaamsdeel aanvoelt. Is het koud, of warm? Doet het pijn? Is er spanning? Na een poosje zal je het weldoende effect van deze techniek ervaren.

Tip: sommige mensen vinden de 'bodyscan' makkelijker, als ze daarbij begeleid worden door een stem. Wil jij het ook proberen? Online vind je heel wat voorbeelden om te downloaden.

Beweeg

Smokkel wat fysieke activiteit binnen in je pendeltraject: dat is goed voor de gezondheid, en pakt je stress aan.

Doen: ga regelmatig met de fiets naar het treinstation, in plaats van met de bus. Neem je toch de bus, stap dan enkele haltes vroeger af, zodat je de laatste kilometers moet lopen. Of parkeer je wagen bewust een eindje van het werk. Een kleine wandeling voor en na het werk doet wonderen voor je humeur, en geeft je pendeltijd een andere kleur.

Wees productief

Geen zin om te relaxen of extra te bewegen onderweg? Doe dan iets nuttig terwijl je pendelt, de beste remedie tegen het gevoel dat je tijd verliest.

Doen: koop voor je de trein opstapt een krant of vakblad, en volg de actualiteit of de nieuwe ontwikkelingen in je sector. Heb je een smartphone? Neem dan een vliegende start en check alvast je werkmails op de bus. Zit je met je handen vastgekluisterd aan het stuur? Leer dan eindelijk de taal van je favoriete vakantiebestemming, via een luistercursus.

Verkort je reistijd

Blijft je pendeltijd ondanks al deze inspanningen frustrerend en stresserend? Probeer hem dan in te korten.

Doen: vraag een aanpassing van je werkuren aan je baas, zodat je de ergste files of drukste momenten op het openbaar vervoer vermijdt. Of vraag een dag per week thuiswerk aan. Dat levert je al snel een uur -of meer- tijdswinst op ten opzichte van een werkdag mét pendeltraject.

 

Ingrid Van Wanzeele

 

go.streekpersoneel.be

mindtools.com

in-balans-met-onrust.blogspot.be

Gepubliceerd in