U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Poëzie op het werk

papier in verschillende kleuren Dichters, ze bestaan in alle maten en gewichten. Je hebt de stadsdichter, de zondagsdichter, de liedjesdichter en ook… de bedrijfsdichter. In 2010 had VDAB er één: Piet Cosemans. Als opwarmer voor Gedichtendag op 30 januari, doet hij nog eens zijn verhaal. Piet: “Een gedicht kan mensen wijzen op dingen die ze anders niet opmerken.”

Piet Cosemans, kwaliteitsmanager bij VDAB en freelance sportverslaggever op Radio 1, was in 2010 één jaar lang VDAB-bedrijfsdichter. Hij vertelt.

Piet: “In 2009 vierde VDAB zijn twintigjarig bestaan. Daarom, en om de maatschappelijke betrokkenheid van onze organisatie te onderstrepen, werd er intern een gedichtenwedstrijd georganiseerd. Rick De Leeuw was voorzitter van de jury, en de winnaar zou voor één jaar bedrijfsdichter worden. Ik had op dat ogenblik al met vele pennen gekrast: voor Knack, Radio 1 en enkele kranten. Ook in de persoonlijke sfeer had ik al heel wat geschreven, bij gelegenheid een gedicht. Dus dacht ik ‘Waarom niet dichten voor de collega’s?’, en schreef me in.”

Columbus

Het vervolg laat zich raden. Na het insturen van zijn gedicht Heldenzorg , werd Piet verkozen tot bedrijfsdichter. Bedoeling was in 2010 nog vier gedichten te schrijven, één in elk seizoen. Thema: 20 jaar VDAB. Niet meteen de meest poëtische inspiratiebron. Hoe pakte hij dat aan?

Piet: “Werk en poëzie krijg je op het eerste gezicht moeilijk gerijmd, het zijn ogenschijnlijk vreemden van elkaar. Wie er toch een samenhang in ziet en dat neerschrijft, heeft als Columbus een nieuw werelddeel ontdekt. Mijn opzet was: met een prachtige vergelijking in een gedicht, mensen wijzen op dingen die ze anders niet opmerken. Heldenzorg is daar een mooi voorbeeld van: het verbeeldt het werk van Lisa Vanderherten, een fictieve schoonmaakster. Elke dag poetst ze onze kantoren, leegt bij wijkend avondlicht onze papiermanden en wast vuile kopjes thee waaraan soms een randje lippenstift zit. Dankzij haar -voor velen onzichtbare- werk, kan iedereen de morgen daarop weer ‘Spic & Span’ aan de slag.”

Het gedicht Heldenzorg belandde in 2012 in de agenda van alle VDAB-medewerkers. Ook met de gedichten die hij daarna schreef, gebeurde iets bijzonder: eentje werd kalligrafisch uitgewerkt, en een ander droeg Piet voor in een oude kloosterkerk in Gent, als onderdeel van een seminarie voor 150 leidinggevenden.

Goed werkende HR-afdeling

Hoe kijkt onze ex-bedrijfsdichter terug op dat jaar? En wat is volgens hem de voornaamste verdienste van een bedrijfsdichter?

Piet: “Ik heb nog steeds een map vol e-mails liggen uit dat jaar. De mooiste pluim kreeg ik van een collega die ik niet kende. Hij mailde dat hij het gedicht Heldenzorg pakkend vond, en dat hij het aan zijn vrouw zou laten lezen, die ook in een onderhoudsploeg werkte. Verder kreeg ik heel wat aandacht in de pers. Taal is een scherp mes om onderwerpen uit de actualiteit of de werksfeer te fileren. Daarom hebben bedrijfsdichters zeker hun reden van bestaan. Maar… je kunt ook zonder. Als ik mag kiezen, heb ik liever een goed werkende HR-afdeling of een coachende leidinggevende.” <lacht>

Ook zin in een streepje poëzie op het werk, maar geen inspiratie? Check dan de Out Of Office Poetry
van de Poëzieweek 2014, die start op Gedichtendag (30 januari) en loopt tot 5 februari.

 

Ingrid Van Wanzeele

Gepubliceerd in januari 2014