Welzijn

Werkloze vriend

Werkloos zijn is geen pretje. Vraag dat maar aan je vriend die op zoek is naar een job. Hij stelt zich vele vragen, en heeft af te rekenen met onzekerheid: welke jobs passen bij mij, waar vind ik geschikte vacatures, hoelang duurt het nog voor ik aan de slag kan… Gelukkig heeft hij een vriend zoals jij! Acht tips om hem te steunen in zijn zoektocht.

1. Praat over werk

Als alles voor de wind gaat, praat je met vrienden niet zoveel over werk. Nu je vriend werkloos is, doe je dat beter wel. Want alle info die je verzamelt, kan je gebruiken om hem te helpen in zijn zoektocht. Informeer tijdens jullie volgende uitje bijvoorbeeld uitgebreid naar:

  • zijn werkervaring: welke jobs heeft hij de laatste jaren gedaan, en welke talenten heeft hij ontwikkeld?
  • zijn jobdoelwit: zoekt hij werk in dezelfde sector als voorheen, of denkt hij in een andere richting?

2. Stuur vacatures door

Grasduin door jobsites en stuur interessante vacatures door. Misschien zag je vriend die jobaanbieding niet omdat hij andere sites bezoekt, of omdat hij andere trefwoorden gebruikt. Of hij keek erover, omdat hij zichzelf niet meteen in die functie zag. Jouw frisse blik kan hem nieuwe ideeën bezorgen!

3. Oefen het sollicitatiegesprek

Mag je vriend op sollicitatiegesprek? Dan moet hij zich kort en helder kunnen voorstellen. Stel je kandidaat als proefkonijn, en laat hem oefenen. Geef feedback over hoe hij overkomt, en over wat beter kan. Blijf doorgaan tot zijn ‘speech’ op punt staat. Oefening baart kunst.

4. Schakel je netwerk in

Vraag aan je netwerk om op het werk uit te kijken naar verborgen vacatures voor het profiel van je vriend. Vraag hen om hun intranet in het oog te houden. Misschien staat er een interessante vacature op? Of moedig hen aan om te informeren bij hun HR-dienst of baas. Zo ontdek je jobaanbiedingen die op geen enkele site te vinden zijn.

5. Ga samen naar een jobbeurs

Een jobbeurs bezoeken is heel interessant, maar kan erg intimiderend zijn. Vindt je vriend het eng om alleen te gaan? Ga dan mee! Met twee zie je meer dan alleen. Kijk je ogen uit en verzamel zoveel mogelijk informatie waar je vriend wat aan heeft. Hij zal je dankbaar voor de steun, en jij bent een ervaring rijker!

6. Benadruk zijn sterke kanten

Wie een poosje zoekt naar werk, kan heel onzeker worden. ‘Waarom word ik niet uitgenodigd?’ ‘Waarom mag ik niet doorgaan naar de volgende selectieronde?’ ‘Is deze job te hoog gegrepen voor mij?’

Hoe pareer je die onzekerheid? Herinner je vriend aan zijn sterktes, en maak ze concreet met een voorbeeld. Zoals: je bent een organisatietalent want zonder jou, geen jaarlijks weekend aan zee met de voltallige vriendenkring. Of: je bent een doorzetter, anders had je vorige zomer die marathon niet uitgelopen. Door die persoonlijke successen te benadrukken, boost je zijn zelfvertrouwen. Alle afwijzingen van werkgevers ten spijt.

7. Doorbreek zijn isolement

Werk zoeken is een solitaire bezigheid die zich voornamelijk afspeelt achter de computer. Veel afleiding is er daarnaast niet, want de meeste mensen zijn druk bezig met hun baan.

Hoe zorg je ervoor dat je vriend niet wegkwijnt achter zijn computerscherm? Spreek af! Om iets te eten, wat te drinken, te sporten... Zo kan hij stoom afblazen.

8. Push niet te hard

Het is fijn dat je je vriend wil steunen in deze moeilijke periode, maar vermijd om bij elke ontmoeting te vragen: “En? Heb je al werk?”. Dat kan namelijk erg demotiverend en ergerlijk zijn. Zeker als de zoektocht wat langer duurt.

Beter is je vragen over werk zoeken te doseren, en je wat terughoudend op te stellen. Vraag bijvoorbeeld: “Onlangs nog interessante vacatures gezien?” Dat is vrijblijvender en nodigt meer uit tot een gesprek.

Ilse getuigt

Ilse (37) zit al even thuis met een burn-out. Ze weet wat ze moet doen: een job zoeken die beter bij haar past. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ondanks loopbaanbegeleiding en gesprekken bij de psycholoog, zat ze lange tijd muurvast.

Ilse: “Tot ik op een dag een vacature kreeg toegestuurd door een vriend. Hij schreef erbij dat hij spontaan aan mij dacht toen hij de vacature las. Voor de eerste keer in jaren… had ik ook dat gevoel! Ik heb toen niet gesolliciteerd omdat ik er niet klaar voor was, maar sindsdien geloof ik wel dat er ergens op de arbeidsmarkt een plaats is voor mij. En dat ik die plaats binnenkort zal vinden. Ik ben die vriend zo dankbaar voor dat inzicht!”

journaldunet.com

Ook interessant

Hoe hou ik de moed erin?

Werk zoeken is een intensieve en frustrerende bezigheid omdat je keer op keer afwijzingen moet incasseren. Vier tips om het vol te houden.

Doorbreek je isolement

Ben je al een poos op zoek naar werk? Dan weet je het als geen ander: solliciteren kan best eenzaam zijn. Vijf tips om de cirkel te doorbreken.