U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Hoe spring je eruit?

Hoe spring je eruit?

Een jobbeurs is een prima gelegenheid om op korte tijd een pak werkgevers te ontmoeten, informatie te verzamelen en contacten te leggen. Maar een jobbeurs is ook intimiderend. Je moet jezelf immers onderscheiden van honderden andere kandidaten. Hoe maak je in al dat gewoel een goede beurt? Lees onze tips!

Ga je binnenkort naar een jobbeurs en wil je een goede indruk maken? Lees dan zeker wat je ervoor, tijdens en erna moet doen!

Voor

 • Stel een sterk cv samen. Benadruk je competenties en wat je op professioneel vlak al bereikt hebt. Je cv moet beknopt, gestructureerd en juist gespeld zijn. Vergeet niet om verschillende exemplaren te voorzien -het is de bedoeling dat je meerdere werkgevers spreekt- en steek ze in een kaft zodat ze niet kreuken. Om de herkenbaarheid te verhogen is het een goed idee om een foto aan je cv toe te voegen. Zorg wel voor een gelijkende en flatterende foto. Een slechte keuze kan behoorlijk in je nadeel spelen.
 • Bestudeer de bedrijven die aanwezig zullen zijn. Zoek op hun website informatie over het bedrijf en de openstaande jobs. Zo kan je gericht vragen stellen. Voor een werkgever is niets zo frustrerend als een kandidaat die vraagt wat z’n bedrijf precies doet en welke functies er zoal zijn. Hoe beter geïnformeerd je bent, hoe beter de indruk die je maakt.
 • Bereid een voorstelling van 30 seconden voor. De kans is groot dat een werkgever je vraagt: “Vertel eens iets over jezelf”. Denk op voorhand na over wat je hierop gaat antwoorden. Beschouw het als een 30 seconden durende promospot voor jezelf.

Tijdens

 • Stel jezelf voor en geef een hand. Een jobbeurs is op vele vlakken een test van je sociale vaardigheden. De meeste werkgevers zullen vriendelijk en open op jou reageren en verwachten hetzelfde van jou. Ben je niet zo vlot? Oefen de kennismaking dan op voorhand met een vriend of familielid.
 • Kleed je gepast. Zorg ervoor dat je professioneel overkomt. Stem je kleding af op de job die je wil, zonder je persoonlijkheid geweld aan te doen. Voel je je ongemakkelijk in een driedelig pak, trek dan een geklede broek aan met een mooi hemd.
 • Stel intelligente vragen. Als je de bedrijven bestudeerd hebt, zal je ongetwijfeld wel enkele vragen hebben. Hiermee vang je twee vliegen in een klap. Niet alleen krijg je een antwoord op je vragen, je toont ook dat je goed voorbereid bent.
 • Focus op wat jij kan betekenen. Werkgevers zullen blij verrast zijn wanneer jij hen vertelt wat jij voor hen en hun bedrijf kan doen, in plaats van te vragen wat zij voor jou kunnen betekenen.
 • Neem regelmatig een korte pauze. Je wil niet de indruk maken dat je uitgeput en ongeïnteresseerd bent omdat je moe bent van het rechtstaan en praten. Ontspan dus op tijd en stond.
 • Laat je cv overal achter. Laat je cv achter bij elk bedrijf waar je mee praat en zorg ervoor dat je zelf ook een businesskaartje meeneemt van iedereen met wie je spreekt.

Na

 • Neem notities. Neem zo snel mogelijk de tijd om te noteren met welke bedrijven je een gesprek hebt gehad en welk gevoel je daarbij had. Wacht je hiermee te lang, dan gaat alles in elkaar vloeien en dan weet je niet meer wat je tegen wie hebt gezegd.
 • Stuur bedankmails. Stuur mails naar de mensen met wie je gepraat hebt. Als je met meerdere personen bij eenzelfde bedrijf hebt gepraat, stuur hen dan allemaal een gepersonaliseerde mail. Er zijn weinig werkzoekenden die dit doen. Bij twijfel tussen twee gelijkwaardige kandidaten, is de keuze snel gemaakt.

 

Elke Duprez

 

 

jobsearch.about.com

career-advice.monster.com

Wil je je net opgedane kennis in de praktijk toepassen? Kijk in onze online agenda wanneer er een jobbeurs is in jouw buurt.