U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Vier maanden thuis voor elk kind

Vier maanden thuis voor elk kind

De vierde maand ouderschapsverlof is een feit. Elke werkende vader en elke werkende moeder heeft er recht op, voor elk kind tot de leeftijd van 12. Door het ouderschapsverlof slim te spreiden in de tijd kan je lange perioden deeltijds werken.

Tot voor kort bedroeg het ouderschapsverlof drie maanden. Het stelsel is zeer populair. Vorig jaar maakten 76.000 ouders er gebruik van, 27% waren mannen.

Om zich te schikken naar een Europese afspraak, verlengde België zopas het ouderschapsverlof van drie naar vier maanden. De nieuwe regeling geldt sinds 1 juni 2012. We belichten ze in een notendop.

 • Het stelsel geldt voor de werknemers van de privé-sector en de statutaire en contractuele personeelsleden van de lokale en provinciale besturen.
 • Dit ouderschapsverlof komt bovenop de 15 weken bevallingsverlof en de 10 dagen vaderschapsverlof na de geboorte.
 • Je hoeft het ouderschapsverlof niet onmiddellijk na het bevallingsverlof of het vaderschapsverlof op te nemen. Je bent vrij dat te doen tot zoonlief of dochterlief 12 jaar is geworden. Is het kind voor 66% gehandicapt, dan ligt de leeftijdsgrens op 21 jaar.
 • Je ontvangt geen loon, maar een onderbrekingsuitkering van de RVA. Voor een voltijdse werknemer bedraagt de uitkering 693,20 euro per maand. Op 1 september 2012 wordt dit 771,33 euro. Werk je deeltijds, dan ontvang je een bedrag naar verhouding. Is je bedrijf gevestigd in het Vlaams gewest, dan komt er 181,56 euro per maand bij (124,34 euro bij halftijds ouderschapsverlof en 62,17 euro bij ouderschapsverlof van één dag per week).
 • De RVA-uitkering voor de vierde maand ontvang je enkel als het kind geboren of geadopteerd is na 8 maart 2012. Is het ouder, dan mag je de vierde maand wel opnemen, maar ontvang je voor die maand geen uitkering.
 • Ben je een deeltijdse werknemer, dan moet je je ouderschapsverlof opnemen door een volledige werkonderbreking van vier maanden, deelbaar in vier keer één maand.
 • Ben je een voltijdse werknemer, dan mag je het ouderschapsverlof op drie manieren opnemen:
  • volledige werkonderbreking van vier maanden, deelbaar in vier keer één maand,
  • 8 maanden halftijds werken (opdeelbaar in periodes van twee of vier maanden),
  • 20 maanden één dag per werkweek ouderschapsverlof opnemen (opdeelbaar in periodes van 5 maanden of een veelvoud daarvan).
 • Uiterlijk drie weken voor het einde van je ouderschapsverlof mag je aan je werkgever schriftelijk vragen dat hij je een aangepast werkrooster toestaat voor maximum zes maanden. De bedoeling is werk en gezin combineren makkelijker maken. De werkgever is niet verplicht je deze gunst te verlenen. Maar als zijn antwoord neen is, moet hij wel de reden opgeven waarop hij zich baseert.

Veel combinaties

Koppels die dat wensen, kunnen aan het rekenen slaan. Theoretisch zijn een heleboel oplossingen mogelijk. Stel dat jij en je partner de crèchekosten willen beperken. Dan zouden jullie na het bevallingsverlof bijvoorbeeld elke week, twintig werkmaanden lang, allebei een bepaalde dag thuis kunnen blijven zodat de baby slechts drie dagen naar de crèche moet.

Een koppel met drie kinderen kan de zaak zo aan boord leggen, dat gedurende ongeveer 10 jaar altijd één van de ouders één werkdag in de week thuis is.

 

Hendrik Mertens

 

Aanvraagformulieren op de website van de RVA.