U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Spijt van studiekeuze

Spijt van studiekeuze

Als pas afgestudeerde is het moeilijk om werk te vinden op een arbeidsmarkt in crisis. Gevolg: bijna een kwart van de starters stelt zijn studiekeuze in vraag. Dit blijkt uit een arbeidsmarktonderzoek van Intelligence Group. Edelsmid Sara: “Het is frustrerend dat het diploma waar je vijf jaar keihard voor hebt gewerkt, zo weinig betekent!”

Intelligence Group voerde onlangs in opdracht van StudentenWerk een arbeidsmarktonderzoek uit. Wat blijkt? Bijna driekwart (73 procent) van de respondenten denkt dat de huidige crisis aanhoudt of nog erger wordt. 23 procent van de ondervraagden geeft zich met zijn huidige studieachtergrond weinig kans op de arbeidsmarkt. Wetende wat ze nu weten, zouden ze voor een andere studie hebben gekozen.

Van de ondervraagden verwacht bijna tweederde nog wel een baan te vinden die aansluit bij zijn studie- en opleidingsniveau. Maar ze gaan er wel van uit dat ze bepaalde toegiften zullen moeten doen. Bijna 60 procent is bereid om bij zijn eerste baan onder zijn niveau te werken. 59 procent gaat ook akkoord met een lager salaris, als dit betekent dat ze een baan kunnen krijgen die bij hun studie past.

Broeksriem

We legden deze resultaten voor aan Sara (25), anderhalf jaar geleden afgestudeerd als master edelsmid en juweelontwerp, en vroegen haar hoe zij haar eerste stappen op de arbeidsmarkt ervaart. Ze vertelt: “Momenteel werk ik als interimkracht in een administratieve functie. Ik kies voor interimjobs omdat die makkelijk en snel opzegbaar zijn. Interimcontracten worden meestal per week verlengd. Stel dat ik een vaste job vind die goed bij me past, dan kan ik onmiddellijk de week nadien starten.”

Voor haar droomjob zou Sara bereid zijn loon in te leveren. Sara: “Ik zou heel graag bij een cultuurorganisatie werken of in een museum, zelfs tegen een lager loon, maar zulke jobs zijn schaars. Onze minister van cultuur spant bovendien de broeksriem aan, dus ik vrees dat de aanwervingen in de toekomst enkel zullen weggelegd zijn voor de happy few, lees: mensen met ervaring. Dat “excuus” krijg ik nu al vaak te horen. Logisch ook. Een kandidaat met ervaring kan meteen meedraaien.”

Privéleraar

En dus besloot Sara het over een andere boeg te gooien. Sara: “Momenteel ben ik me aan het bijscholen voor technisch tekenaar. Ik heb gemerkt dat er ontzettend veel vraag is naar het profiel van technisch tekenaar. Aangezien ik creatief ben, nauwkeurig en vanuit mijn opleiding een concept en ontwerp kan opbouwen, is dat de beste keuze om aan vast werk te geraken. Ik heb een cursus bij Syntra gevolgd voor AutoCad 2d-3d en studeer thuis nog wat. Mijn vriend werkt als technisch tekenaar en weet perfect wat iemand in die functie moet kunnen. Hij koopt boeken voor mij en geeft me oefeningen. Ik heb dus mijn eigen privéleraar. Handig!” <lacht>

Toch vindt ze het spijtig dat deze wending nodig was. Sara: “Het onderwijs en de arbeidsmarkt liggen te ver uit elkaar. Ik vind dat jongeren beter moeten worden geïnformeerd over de mogelijkheden van bepaalde diploma’s zodat ze de juiste keuze kunnen maken. Pas op, ik ben er geen voorstander van om jongeren in een bepaalde richting te duwen, enkel en alleen omdat dit werk oplevert. Zo creëer je een uniforme maatschappij, terwijl ik ervan overtuigd ben dat diversiteit hard nodig is. Verder vind ik ook dat er wat meer respect mag zijn voor creatieve richtingen. Soms lijkt het alsof er enkel waarde wordt gehecht aan cijfers, met dank aan onze kapitalistische maatschappij. Maar volgens mij zijn daar nu toch ook enkele ‘probleempjes’ mee...” <lacht>

 

Elke Duprez

 

Wil je graag een opleiding volgen waarmee je later gegarandeerd werk vindt? Kies voor een opleiding die goed in de markt ligt.

Sara blogde een maand op deze site. Lees haar blog.