U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Loon in natura

Loon in natura
© Shutterstock

Ben je op zoek naar een alternatieve manier om je personeel te belonen? Geef hen korting op je eigen producten of diensten. Dit is een interessant loonvoordeel, want zo'n korting is vrijgesteld van belastingen en sociale zekerheidsbijdragen. Tenminste, als je je aan enkele spelregels houdt. Elien De Clercq, legal advisor bij Partena, geeft uitleg.

Sommige werkgevers geven aan hun personeel een korting op hun producten of diensten. Medewerkers van energieleveranciers betalen een lagere elektriciteitsfactuur, kledingwinkels geven een reductie op hun kleren en meubelfabrikanten verkopen hun eigen meubels aan een gunstige prijs.

Elien De Clercq: 'Zo'n korting is een interessant loonvoordeel. Werknemers hebben op die manier de kans om bedrijfsgoederen aan te kopen aan een lagere prijs dan de prijs die ze zouden betalen als gewone consument. Bovendien moeten ze -onder bepaalde voorwaarden- geen belastingen en socialezekerheidsbijdragen betalen op dit voordeel.'

De spelregels

Aan welke voorwaarden moet de korting beantwoorden om vrijgesteld te worden van belastingen en socialezekerheidsbijdragen? Elien somt er vijf op.

 • Eigen goederen.
  Je mag als werkgever enkel een korting geven op goederen die je zelf fabriceert of verkoopt, of diensten die je zelf levert. H&M kan bijvoorbeeld geen reductie geven op kleren die de medewerkers kopen bij Zara (andere winkelketen). De winkel van H&M in de Nieuwstraat mag echter wel kortingen toekennen op kleren die hun medewerkers kopen bij de winkel van H&M in de Meir.
 • Normaal verbruik.
  De kortingen die je geeft, mogen het 'normale verbruik van het gezin van de medewerkers' niet overschrijden. Als fietsenfabrikant mag je bijvoorbeeld niet jaarlijks een fiets aanbieden aan je personeel, want dit kan niet beschouwd worden als normaal verbruik.
 • Geen luxegoederen.
  Je mag een korting geven op goederen voor dagelijks gebruik (bijvoorbeeld kledij, een fiets, gsm,
  tv… ) of duurzame goederen met een 'relatief geringe waarde' (bijvoorbeeld een wagen van een courant type zoals Renault). Luxegoederen zoals een exclusieve sportwagen of een zeiljacht worden niet vrijgesteld.
 • Niet lager dan de kostprijs.
  De prijs die de werknemer betaalt voor je product, mag niet lager zijn dan de prijs die jij ervoor betaalde. Kocht je bijvoorbeeld een fiets aan voor 300 euro en verkoop je hem in de winkel voor 500 euro, dan mag je maximaal een korting geven van 200 euro.
 • Maximum 30% korting.
  Wil je je medewerkers vrijstellen van socialezekerheidsbijdragen, dan geldt er nog een extra voorwaarde. Je mag maximum een korting van 30% geven op het bedrag dat de consument betaalt. Als we het voorbeeld van de fiets nemen die in de winkel 500 euro kost, betekent dit dat je maximaal een korting van 150 euro mag geven. Of anders gezegd: je medewerkers moeten er minstens 350 euro voor betalen.

Barbara Peirs
 

Over Partena

Partena is een HR-dienstverlener die bedrijfsleiders en HR-managers begeleidt in alle fases van hun beroepsleven.

Bij de oprichting van hun bedrijf, het sociaal statuut van zelfstandigen, het loon- en personeelsbeheer van werknemers en hun kinderbijslag, medische controle bij absenteïsme, opleidingen en seminaries.

Wil je meer info? Surf naar www.partena.be.

Gepubliceerd in