U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Tips voor smalltalk

Tips voor smalltalk
© Shutterstock

Vind je zakenlunches horror? En ben je als de dood voor recepties waar je niemand kent omdat je nooit weet wat gezegd? Dan ben je wellicht geen held in smalltalk. Het goede nieuws? Praatjes maken kan je leren! Manager Jan (33) geeft zijn geheimen prijs. Jan: 'Goed luisteren is het belangrijkste ingrediënt voor wie smalltalk wil verkopen.'

Jan: 'Als manager kom ik regelmatig in situaties terecht waar praatjes maken noodzakelijk is: lunches met klanten, recepties waar ik nauwelijks iemand ken, vergaderingen met collega's die ik niet vaak zie… Toen ik pas begon te werken, kreeg ik het op zulke gelegenheden vaak warm en koud tegelijk. Ik wist niet wat gezegd.

Gelukkig -en ook een beetje noodgedwongen- leerde ik de snel de kneepjes van het vak. Mijn tips?

Praat over het eten of drinken

Word ik uitgenodigd voor een lunch? Dan vraag ik of mijn gastheer me een streekgerecht kan aanraden. Of loop ik rond op een receptie? Dan zeg ik iets over de hapjes en de drankjes die aangeboden worden. Zo boor ik op een elegante manier een eerste gesprekonderwerp aan: eten en drinken. Erg populair bij de meeste mensen!

Zoom in op de woonplaats van je gesprekspartner

Ik vraag vaak aan mijn gesprekpartners waar ze wonen. Die info gebruik ik dan als inspiratiebron voor een volgende vraag. Zo vraag ik aan een Gentenaar of hij elk jaar fanatiek de Gentse feesten viert, of aan iemand van de kust hoe hij 's zomers al die toeristen verdraagt.

Stel vragen over zaken waar je zelf iets over te vertellen hebt

Als je iemand een vraag stelt, is de kans groot dat je diezelfde vraag terug krijgt. Dit mechanisme kan je gebruiken. Omdat ik af en toe op citytrip ga, vraag ik mijn gesprekspartners graag of ze onlangs een leuke reis maakten. Krijg ik vervolgens dezelfde vraag? Dan kan ik vertellen over mijn laatste trip.

Luister goed

Ik luister altijd aandachtig naar het antwoord nadat ik een vraag stelde. Daarin vind ik bijna altijd inspiratie voor een volgende vraag. Door een vraag te stellen gebaseerd op het antwoord dat mijn gesprekspartner net gaf, toon ik interesse en hou ik het gesprek gaande. Twee vliegen in één klap!

Ontwikkel standaardantwoorden

Omdat ik vaak aan smalltalk doe, geef ik op den duur op bepaalde vragen altijd hetzelfde antwoord. Dat is niet erg. Integendeel! Standaardantwoorden brengen rust in het gesprek en zorgen ervoor dat smalltalk makkelijker wordt.

Onthoud details voor later

Ik probeer tijdens elk gesprek één detail over mijn gesprekpartner te onthouden. Zo kan ik er later opnieuw over beginnen, en is het ijs meteen gebroken. Een klant vertelde me ooit dat hij veel van rugby hield. Bij een volgende ontmoeting vroeg ik of hij nog spannende rugbymatchen zag. Het gesprek kwam onmiddellijk weer op gang en ik maakte een goede indruk. Mijn vraag toonde immers aan dat ik echt luisterde de vorige keer.'

 

Ingrid Van Wanzeele

Gepubliceerd in