U bent hier

Wonen en werken in Spanje

De Brusselaars Bart en Katleen (allebei 32) trokken zes jaar geleden naar Andalusië om er zich volledig te laten onderdompelen in een nieuwe cultuur. Hun eindbestemming was het zuiderse stadje Jerez de la Frontera. Wat voor hen begon als een éénjarig experiment, mondde uit in een geslaagd integratieproject van drie jaar.

"We besloten naar Andalusië te verhuizen omdat we wilden weten hoe het zou zijn om ons te integreren in een andere cultuur. Het plan was er één jaar te blijven en het was eerlijk gezegd een beetje een sprong in het duister: geen van ons beiden had een job, we hadden nog geen woonplaats en we spraken nauwelijks Spaans!

Sherry

Tijdens onze zoektocht naar werk, merkten we dat de jobs er niet voor het rapen lagen. Maar wij hadden geluk. Na een korte opleiding in de wijnkunde, vonden we allebei een job als gids in de plaatselijke sherrywijnhuizen, ook bodegas genoemd. Sherry is een typische wijnsoort uit de streek. Ze wordt gemaakt van witte druiven die enkel te vinden zijn in het gebied rond Jerez de la Frontera.

De aanpassing aan het warme klimaat in combinatie met het andere werkritme, was wennen. Wanneer de werkdag in België eindigt, profiteert de Spanjaard van de -relatieve- koelte om opnieuw aan het werk te gaan tot laat in de avond. Dat moesten we gewoon worden.

Flamenco

Na ongeveer een jaar hadden we het Spaans vlot onder de knie. Ongelooflijk welke wereld er toen voor ons open ging. De beslissing om ons verblijf te verlengen was snel genomen. En dat hebben we ons nooit beklaagd. Het heeft ons de mogelijkheid gegeven om uitgebreid kennis te maken met een aantal eeuwenoude maar erg levendige tradities.

Een traditie waar je als inwoner van de stad bijvoorbeeld onmogelijk aan voorbij kunt gaan, is het jaarlijkse religieuze feest 'la semana santa' of 'de Goede week'. Dan trekt een reeks processies tot diep in de nacht door de straten. De deelnemers dragen bombastisch versierde draagbaren met heiligenbeelden op de schouders en laten zich begeleiden door al even bombastische muziek. Het geheel is een fantastisch schouwspel in een heel speciale sfeer.

We ontdekten er ook de flamenco in zijn meest pure en volkse vorm. Jerez wordt beschouwd als de wieg van deze cultuur en het moet gezegd: het was een hele openbaring! Weet je dat er een theorie bestaat dat de flamenco zijn naam te danken heeft aan Vlaanderen? In het Spaans is ‘Vlaams’ namelijk ‘Flamenco’. De flamenco zou door groepen zigeuners uit Vlaanderen naar Spanje meegenomen zijn. Wat er ook van aan is, voor een Vlaming klinkt het als muziek in de oren.

Friet

Onze tijd in Spanje was een fantastische, verrijkende ervaring, maar drie jaar zonder frieten was echt een brug te ver. Dus keerden we twee jaar geleden terug naar onze roots!"

Vandaag genieten Bart en Katleen opnieuw van 'een goed pak friet' in hun geliefde Brussel.

 

Ingrid Van Wanzeele

Gepubliceerd in