U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

De job van concertorganisator Wim

vrouw met koptelefoon en boekentas

  • Leeftijd: 39
  • Diploma's: licentiaat in de musicologie
  • Ervaring in deze job: 8 jaar

Wim startte zijn loopbaan als muziekleraar. Wim vertelt: 'Een collega vertelde me dat het Muziekinstrumentenmuseum op zoek was naar gidsen. Dat leek me fijn om te doen. Ik solliciteerde en mocht aan de slag in het bekende art-nouveaugebouw aan de Brusselse Kunstberg. Eerst deeltijds, dan voltijds. Acht jaar geleden kreeg ik de kans om concertorganisator te worden. Ik zei onmiddellijk ja.

Verzameling

Ons museum heeft een collectie van 8.000 muziekinstrumenten. We stellen er 1.200 tentoon voor het grote publiek. De rest wordt veilig bewaard in speciaal daarvoor gebouwde opslagruimtes. Zelf beheer ik de collectie elektrische en elektronische instrumenten. Ik zorg ervoor dat ze in goede staat blijven en breid de collectie uit. Als iemand bijvoorbeeld instrumenten wegschenkt aan ons, kijk ik of ze de moeite zijn om toe te voegen.

Seizoenwerk

Het museum organiseert ook allerhande concerten. Daar houd ik me hoofdzakelijk mee bezig. Om te beginnen stel ik samen met mijn collega's het seizoenprogramma samen. Dat loopt van februari tot juni, en van oktober tot december. Meestal gaat het om klassieke concerten, maar dat is geen voorwaarde. De Belgische groep Dez Mona heeft hier al gespeeld, en tijdens de jaarlijkse Museum Night Fever programmeren we ook rockgroepen.

Kamperen

Na het samenstellen van het programma contacteer ik de artiesten. Ik leg hen uit wanneer ze bij ons verwacht worden en hoe ze met hun instrumenten vlot in Brussel geraken. Naar Brussel komen is niet altijd gemakkelijk. Een koppel dat jaarlijks volksmuziek bij ons speelt, vond een originele manier om de files te vermijden. Ze komen de avond voordien al met hun camper en parkeren die in de buurt van het museum.

Zorgeloos

De dag van een concert leid ik alles in goede banen. De muzikanten hoeven zich nergens zorgen over te maken en kunnen zich helemaal concentreren op hun muziek. Ik zet de instrumenten klaar op het podium, breng hun loge in orde, voorzie eten… Tijdens het optreden zelf hou ik een oogje in het zeil. Sommige muzikanten houden er bijvoorbeeld niet van dat er foto's gemaakt worden. Probeert iemand toch een foto te nemen, dan krijgt hij met mij te maken. <lacht>

Wat ik het leukste vind aan mijn job? De afwisseling en het contact met de artiesten. Minder aangenaam, maar wel nodig, is het administratieve werk. Ik stel de contracten met de artiesten op en zorg ervoor dat ze betaald worden.

Liefde voor muziek

Ik word nog altijd geraakt door de passie waarmee muzikanten hun beroep uitoefenen. Onlangs kwam er een bekende jazzgitarist optreden. Tot mijn verbazing, ging hij 's morgens al in de concertzaal zitten en oefende de hele dag onafgebroken zonder te eten en te drinken. Daarna trok hij zich terug in zijn loge. Een uur later stond hij alweer op het podium en speelde een fantastisch concert. Hij deed het echt met hart en ziel.'

 

Meer info over het Muziekinstrumentenmuseum: mim.be.

Stijn Hüwels
 

Gepubliceerd in