U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Sociale teambuilding

Hart op handenBen je op zoek naar een leuke teambuilding, en wil je wel eens wat anders dan het zoveelste paintballgevecht om je teamleden dichter bij elkaar te brengen? Surf dan mee op de nieuwste trend en organiseer een sociale teamactiviteit. Zo vang je twee vliegen in één klap: het is leuk voor je team én nuttig voor de samenleving! Enkele tips.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen zit in de lift. Klanten zijn fan van bedrijven die zich inzetten voor de maatschappij, en werknemers hechten steeds meer belang aan de warme kant van hun werkgever.

Kiezen voor een sociale teambuilding past perfect in dit plaatje. Zo bewijs je dat je maatschappelijk geëngageerd bent, en dat dit engagement geen loze leuze is maar effectief wordt omgezet in daden. Bovendien is het een leuke en boeiende ervaring voor je medewerkers.

VDAB is mee

Ook VDAB organiseerde al enkele sociale teambuildings. Eén ervan ging door in 'Atelier Groot Eiland', een Brusselse vereniging voor sociale tewerkstelling. Het team van VDAB-directeur Katrien werkte er een dag in de schrijnwerkerij zij aan zij met laaggeschoolde werknemers. Ze getuigt.

Katrien: 'Deze teamdag was bijzonder leerrijk voor ons. We zaagden, schaafden en timmerden samen met laaggeschoolde werknemers houten kaders voor aan de muur in elkaar. Zo leerden we hen beter kennen, en kregen we een beter zicht op de talenten van één van onze klantengroepen: de laaggeschoolde werkzoekenden. We kregen ook de gelegenheid om onze expertise te delen met het management van Atelier Groot Eiland. Dat leidde tot een leuke wisselwerking. Deze ervaring bracht ons als team dichter bij elkaar. Ik vind zo'n sociale teamdag een absolute aanrader.'

Zelf aan de slag

De teamdag in 'Atelier Groot Eiland' werd georganiseerd door Binario. Dat is een organisatie die je helpt als je een sociale teambuilding wil organiseren. Binario brengt je in contact met een bedrijf uit de sociale economie waar je met je team aan de slag kan en helpt je om de teamdag vorm te geven.

Een andere organisatie die je kan aanspreken is Time4Society. Op hun site kan je via een webapplicatie doorgeven voor hoeveel medewerkers je een nuttige activiteit wil organiseren. Vervolgens gaat Time4Society voor jou op zoek naar een zinvol project in de buurt, en ondersteunt je bij het organiseren van de activiteit. Dat kan gaan van sporten met asielzoekers, tot het schoonmaken van een natuurgebied of kamers schilderen in een centrum voor begeleid wonen.

Uiteraard hoef je niet in zee te gaan met een externe partner om een sociale teambuilding op poten te zetten. De beste ideeën krijg je door gewoon te luisteren naar je teamleden. Wie doet er vrijwilligerswerk? En wat doen ze? Bejaarden bezoeken in een bejaardentehuis, rondgaan met boeken in een ziekenhuis…? Bouw een teamdag op rond een van deze activiteiten. Bijvoorbeeld: de bewoners van het bejaardentehuis trakteren op een gezamenlijk uitje naar het park. Of: een sponsorloop organiseren en de opbrengst aan de ziekenhuisbibliotheek schenken om nieuwe boeken te kopen.

 

Bron: xenarjo.be

 

Ingrid Van Wanzeele

Gepubliceerd in