U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Lawaaihinder

Volgens Nederlands onderzoek kan 70% van de werknemers zich niet concentreren op kantoor door geluidshinder. Waar ligt de grens tussen gezellig kantoorgeluid en lawaai? Dat is heel persoonlijk, zo blijkt. Bo getuigt: 'Of een geluid me uit mijn concentratie haalt of niet, hangt af van hoe ik me voel en welke taak ik op dat moment moet doen.'

Jurofoon, een Nederlandse organisatie die juridisch advies verleent over onder meer arbeidsrecht, berekende dat 70% van de werknemers concentratiestoornissen heeft wegens te veel lawaai. De grootste stoorzenders zijn volgens het onderzoek: hard pratende collega's (41,3%), luide apparaten (18,8%) en geluiden van buiten (8,6%).

Bediende Bo (34) werkt in een stad, vlakbij een ziekenhuis en deelt een bureau met zeven collega's. Ook zij kan zich regelmatig niet concentreren door teveel lawaai. Ze vertelt.

Bo: 'Er zijn twee soorten geluiden die me uit mijn concentratie kunnen halen: geluiden afkomstig van binnen, en die van buiten. De geluiden van buiten die me het meest storen, zijn ambulances in volle actie en het getoeter van agressieve chauffeurs in de file. Vooral van dat laatste word ik woest. Die chauffeurs vergeten dat er ook mensen proberen te werken in de stad, die geen boodschap hebben aan hun frustraties. De geluiden van binnen zijn dan weer afkomstig van mijn collega's. Luid gepraat, eindeloos gegeeuw, lange telefoongesprekken of keihard slaan op de toetsen van de pc -iets waar ik me trouwens ook aan bezondig.'

Wat is hinderlijk?

Bestaan er geen maatregelen om werknemers te beschermen tegen geluidshinder? Jawel. Maar die treden pas in werking als er een risico op gehoorbeschadiging ontstaat, namelijk vanaf 80 decibel. En in een kantooromgeving is dat zelden het geval. Toch geven experts toe dat ook gewone kantoorgeluiden voor overlast kunnen zorgen.

AristA -een erkende externe dienst voor preventie en bescherming- spreekt van overlast door lawaai, van zodra een geluid bij werknemers overkomt als hinderlijk. Dat is afhankelijk van ieders individuele gevoeligheid en de mate van concentratie die nodig is voor het werk.

In die omschrijving kan Bo zich vinden. Bo: 'Hoe erg een geluid me stoort, hangt af van hoe ik me voel. Voel ik me goed en energiek, dan laat ik me niet uit het lood slaan door wat 'achtergrondgeluid'. Maar als ik niet in vorm ben en me moet concentreren op een moeilijke taak, kan ik me er erg in opjagen. Dan gaat mijn hart sneller kloppen, en sla ik nog wat harder op m'n toetsenbord. Puur uit frustratie!'

Werkcd's en oordoppen

Hoewel er geen maatregelen bestaan om werknemers te beschermen tegen alledaagse kantoorgeluiden, zijn de gevolgen voor werknemers die er hinder van ondervinden niet min.

Vooreerst is er een daling van de productiviteit. Logisch: wie zich niet kan concentreren, kan niet functioneren. Maar wist je ook dat geluidshinder negatieve gevolgen heeft voor de fysieke gezondheid? Zo spreekt AristA van een verhoogde bloeddruk, een versnelling van de hartslag en de ademhaling, en slaapstoornissen.

Redenen genoeg om jezelf -indien nodig- af te schermen van de drukte. Hoe? Dit zijn Bo's tips.

Bo: 'De beste truc voor mij is: mijn oortjes insteken en naar muziek luisteren. Ik heb twee favoriete werk-cd's, waarvan ik de muziek door en door ken. Daarnaar luisteren, maakt me rustig. Wellicht is het een soort conditionering, want naar nieuwe muziek -of de radio- luisteren, werkt niet. Dan heb ik de neiging om me te concentreren op wat er gezegd of gezongen wordt, en kan ik me niet meer focussen op mijn werk. Ik werk ook af en toe een dag thuis, zeker wanneer ik extra geconcentreerd moet zijn. En oordoppen meebrengen naar het werk is altijd ook een optie. Maar voorlopig lukt het zonder, en hopelijk blijft dat zo!'

 

Ingrid Van Wanzeele

Gepubliceerd in