U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Thuiswerk en de fiscus

thuiswerkMag jij af en toe een dag thuiswerken? En gebruik je daarvoor je eigen computer en internetaansluiting? Dan kan je een onkostenvergoeding vragen aan je baas. Is hij bereid je zo’n vergoeding te geven, en bedraagt ze niet meer dan 40 euro per maand, dan word je er niet op belast. Een woordje uitleg.

Thuiswerken raakt meer en meer ingeburgerd, en dat is goed. Voor veel werknemers zorgt dat -occasioneel- telewerk immers voor een betere balans tussen werk en privé.

Begin dit jaar kwam er fiscaal interessant nieuws voor het thuiswerkfront: krijg je van je baas een onkostenvergoeding omdat je thuis je eigen computer of internetaansluiting gebruikt? Dan word je daarop niet langer belast. Tenminste: zolang de vergoeding de belastingvrije limiet van 40 euro niet overschrijdt.

40 = 20 + 20

De belastingvrije onkostenvergoeding voor telewerk valt eigenlijk uiteen in twee delen:

  • enerzijds heb je de vergoeding die je krijgt wanneer je thuis je privécomputer gebruikt: ligt dat bedrag niet hoger dan 20 euro per maand, dan betaal je er geen belasting op.
  • hetzelfde geldt voor de vergoeding die je krijgt wanneer je thuis je eigen internetaansluiting en -abonnement gebruikt: ligt die vergoeding niet hoger dan 20 euro per maand, dan word je er niet op belast.

Wie geniet ervan?

De nieuwe fiscale regeling geldt voor iedereen die een onkostenvergoeding voor telewerk krijgt. Ook als je sporadisch of onregelmatig thuiswerkt.

Het thuiswerk moet wel plaatsvinden in je eigen privéruimte -gewoonlijk is dat thuis- en doorgaan op normale werkdagen, binnen normale werkuren. Werk dat je ’s avonds of in het weekend mee naar huis neemt, wordt door de fiscus dus niet als telewerk aanvaard.

Voorbeelden:

  • Peter werkt gedurende de maand maart elke vrijdag thuis, en gebruikt hiervoor z’n eigen computer en internetabonnement. Hij vraagt en krijgt hiervoor een onkostenvergoeding van zijn baas. Zolang dat bedrag de limiet van 40 euro -20 euro voor zijn computer, en 20 euro voor zijn internetabonnement- niet overschrijdt, betaalt hij hierop geen belasting.
  • Lieze werkt elke maand zo’n vijf dagen thuis. Ze gebruikt daarvoor de laptop van het werk, en haar privé-internetabonnement. Ze vraagt en krijgt hiervoor een onkostenvergoeding van haar baas. Zolang dat bedrag de limiet van 20 euro -voor haar eigen internetabonnement- niet overschrijdt, betaalt ze hierop geen belasting.

 

Ingrid Van Wanzeele

 

sdworx.be

sdworx.be

Gepubliceerd in maart 2014