U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Kleren maken de vrouw

Kleren maken de man. Of de vrouw. Ook als je solliciteert. Maar wat als je al lang werkloos bent en geen geld hebt voor een geschikte outfit? Dan kan je bij loopbaanconsulente Sandra terecht. Met haar begeleidingsproject Ensemble combineert ze sollicitatie-ondersteuning, stijladvies en nieuwe kleren.

Sandra Dondeyne is loopbaanconsulente bij ABVV Vlaams-Brabant. Ze geeft advies over opleidingen, werk zoeken en solliciteren. Ze vertelt: “Al snel kwam ik in contact met een erg kwetsbare groep werkzoekenden: langdurig werkloze vrouwen. Ik merkte dat zij niet enkel twijfelen over hun waarde op de arbeidsmarkt, maar ook over hun uiterlijk. Bovendien hebben ze vaak geen geld om nieuwe kleren te kopen en verzorgd voor de dag te komen als ze gaan solliciteren. Dat maakt het voor hen moeilijk om werkgevers te overtuigen.”

Vertrouwen

Om deze vrouwen te helpen, richtte Sandra ‘Ensemble’ op. Ze legt uit: “Vrouwen die bij ons in begeleiding komen, krijgen niet alleen sollicitatie-ondersteuning, maar ook stijladvies en een nieuwe outfit. Door hun uiterlijk een boost te geven, geven we hen opnieuw vertrouwen in zichzelf en wordt het gemakkelijker voor hen om te solliciteren.”

Gesprek

Hoe pakt Sandra dit concreet aan? “Eerst heeft elk van de deelneemsters een inleidend gesprek met een loopbaanconsulente. De bedoeling is om een beeld te krijgen van haar persoonlijkheid, de job die ze voor ogen heeft en de stappen die ze al ondernam om werk te vinden.”

Stylingdag

Daarna nemen de dames in groepjes van 10 deel aan een stylingdag die georganiseerd wordt door Sandra en een team vrijwilligers. “In de voormiddag geven onze vrijwilligers een workshop met praktische tips rond kleuradvies, hoe de dames make-up kunnen gebruiken en hoe ze hun haar kunnen verzorgen.

’s Namiddags is het tijd voor een nieuw ‘ensemble’. “We hebben een hele garderobe kleren van een tweedehandswinkel in de aanbieding. Bij het kiezen van de outfit, is het niet alleen belangrijk dat de nieuwe kleren geschikt zijn om te solliciteren, maar ook dat de deelneemsters er zich goed in voelen. Om de dag af te ronden krijgen de dames nog te horen waar ze leuk kunnen shoppen met weinig geld, en waar ze hun kleren kunnen laten herstellen.”

Het resultaat van de stylingdag valt niet te overschatten. “Achteraf zien we stralende en glunderende deelneemsters, vol hernieuwde energie, teruggevonden motivatie en herwonnen zelfvertrouwen! En de kleren? Die nemen ze mee naar huis en mogen ze houden. Ook als ze, na onze sollicitatie-ondersteuning, werk gevonden hebben.”
 

Praktisch

Wil je ook graag begeleid worden door Ensemble? Of ken je iemand die er baat bij zou hebben? Alvast wat praktische informatie:

    • Je hoeft geen lid te zijn van ABVV om deel te nemen.
    • Je moet werkzoekend zijn en mag geen job hebben.
    • Je moet je kunnen verplaatsen naar Leuven voor het gesprek, de sollicitatie-ondersteuning en de stylingdag.

Interesse? Mail naar sandra.dondeyne@abvv.be of bel naar 016 28 41 47.

 

Sandra (in het midden) en de vrijwilligsters van Ensemble. (Foto: Beeldenstorm vzw)

 

Volg Ensemble op Facebook: je vindt er dagelijks handige tips rond solliciteren, styling en tweedehandskleding.

 

Stijn Hüwels