U bent hier

Bibberen bij de airco

Buiten is het zalig lenteweer maar jij zit achter je bureau te bibberen. Herkenbaar? Volgens Op De Beeck van Prevent klagen heel wat werknemers over de airconditioning op kantoor. Anneke: "Ik verafschuw airco. Als ik in een gekoelde ruimte zit kan ik me niet concentreren en denk ik maar aan één ding: hoe krijg ik het weer warm?"

"Bij mooi weer ergeren heel wat medewerkers zich aan de airco op het werk: ze hebben het te koud of ondervinden last van tocht", aldus Rik Op De Beeck, arbeidshygiënist bij Prevent, het Instituut voor Preventie, Bescherming en Welzijn op het werk.

Luchtig

Volgens Op De Beeck zijn deze klachten vaak terecht. Hij legt uit: "Mensen hebben bijvoorbeeld last van tocht omdat de temperatuur van de binnengeblazen aircolucht te veel verschilt van de lucht in het kantoor." Enkele richtlijnen voor een positief aircogevoel:

 • Om tochthinder te vermijden, mag de lucht:
  • niet te snel binnengeblazen worden (ideale snelheid tussen 0,05 m/s en 0,15 m/s),
  • niet meer dan 5°C verschillen van de aanwezige lucht,
  • niet in de richting van de werkpost geblazen worden.

  Je richt de 'inblaasmonden' best op de ramen of het plafond. Of je kiest bijvoorbeeld voor een geperforeerde wand die de lucht traag verspreidt over een groot oppervlak..

 • Het verschil tussen de temperatuur binnen en buiten het kantoor mag niet te groot zijn. Verschilt de temperatuur meer dan 10°C, dan voelt dit onaangenaam aan en kan het een thermische shock veroorzaken. Concreet hou je het binnen best 6°C kouder dan buiten. Is het buiten bijvoorbeeld 34°C, kies dan binnen voor 28°C.
 • De binnengeblazen lucht moet genoeg bevochtigd worden. Een goede luchtvochtigheid ligt rond de 50 à 60%. Is de lucht te droog, dan voelt hij kouder aan en kan dit tot een droge keel, hoest of prikkende ogen leiden.
 • Er moet minimum 30 m³ verse lucht per persoon aanwezig zijn. Anders komt er teveel CO² in de lucht. Dit kan door een raam te openen (sommige airco's laten dit toe) of door de airco kwalitatief goede buitenlucht te laten aanvoeren. Op de Beeck: "Dit is niet altijd het geval. Ooit detecteerden we in een kantoor ernstige vervuiling omdat de lucht van een plek kwam waar vrachtwagens hun motor lieten draaien."

Maar het is niet allemaal de schuld van het aircosysteem. Op de Beeck: "Soms hebben medewerkers last van de airco omdat ze hun kledij gewoonweg niet afstemmen op de kantoortemperatuur. Als het buiten 28°C is, zijn luchtige zomerkleren aangenaam. Maar met die kleren zal je het in een kantoor van 22°C, waarschijnlijk te koud hebben."

Tips

Hoe vermijd je als werkgever dat de airco tot verhitte discussies leidt? Enkele tips:

 • Geloof niet elke verkoper van aircosystemen. Win vooraf objectief advies in. Bijvoorbeeld bij de arbeidshygiënisten van de interne of externe preventiedienst.
 • Voorzie zonwering aan de buitenkant van het gebouw. Zo houd je stralingswarmte tegen. Anders is het moeilijk om de thermische balans in een kantoor in evenwicht te brengen en voelen de medewerkers die in de zon zitten zich oncomfortabel.
 • Laat je personeel zelf de temperatuur regelen in hun kantoor. Warmtegevoel is immers iets persoonlijks: wat voor de ene te warm is, is voor de ander te koud. Bovendien geeft het een gevoel van controle als ze zelf kunnen kiezen. Zitten je medewerkers in een landschapsbureau? Kies dan zelf een temperatuur en leg hen uit dat ze best hun kledij aanpassen als ze het te warm of te koud hebben.
 • Stimuleer je personeel om te bewegen. Zet de printer en kopieermachine bijvoorbeeld in de gang. Zo wordt de lucht ook niet vervuild en opgewarmd.
 • Onderhoud het aircosysteem goed. Anders kunnen er bacteriën verspreid worden, zoals de legionellabacterie die dodelijke longontsteking kan veroorzaken.
 • Evalueer de airco door je medewerkers te bevragen. Laat bij twijfel metingen uitvoeren om klachten te objectiveren. Zo kan je bijsturen.

 

Pro of contra?
Wat vind jij van airco op kantoor? Vertel het in de Vdablog. Anneke is alvast een hevige tegenstander: "Ik ben erg kouwelijk. Ik draag altijd dubbel zoveel kleren als andere mensen. Als ik bij vrienden op bezoek ga, zetten ze speciaal de verwarming hoger. Airco is voor mij de hel. Ik bevries dan terwijl het buiten 30°C is. Zelfs als ik een dikke trui aantrek. Ik kan me dan niet meer concentreren en denk alleen maar: ''Hoe krijg ik het warm?'' In mijn huidige job werk ik op een zolderverdieping met veel ramen. We hebben geen airco en ik ben er enorm blij om. Ik heb het liever te warm dan dat ik verkleum. Trouwens, hoe vaak wordt het in België echt heet? Vier keer per jaar, misschien. In het beste geval."

 

Barbara Peirs

 

www.prevent.be

Gepubliceerd in