U bent hier

Wonen en werken in Noorwegen

Sinds 1998 woont François samen met zijn Noorse vrouw in Gjettum-Sandvika. Voor hij hier terecht kwam, doorzwom hij echter heel wat watertjes. François: "Eigenlijk begon alles met een opleiding hulpkok bij VDAB waardoor ik zes maanden naar Denemarken trok. Toen ik terug kwam wou ik maar een ding: zo snel mogelijk opnieuw vertrekken!"

François (41): "Toen ik als jongeman van de schoolbanken kwam, had ik eerlijk gezegd geen idee wat ik wilde doen. Om toch wat richting te geven aan mijn professionele leven, besloot ik om een opleiding hulpkok te volgen bij VDAB. Tijdens die opleiding kon ik deelnemen aan een project dat jonge mensen de kans gaf om buitenlandse ervaring op te doen. Zo belandde ik voor zes maanden in Denemarken.

Toen ik terug kwam had ik zoveel dingen beleefd en geleerd dat ik plots wist wat ik wou: ik wilde werken op een cruiseschip! En dat deed ik ook. Gedurende de drie jaren die volgden, reisde ik de wereld rond als kelner op cruiseschepen. Tijdens één van die reizen ontmoette ik de Noorse Gry-Cecilie. Zij werkte aan boord als stewardess. Tijdens de wekelijkse feestjes in de ‘crewbar’ -waar best goed gedronken werd <lacht>- werd duidelijk dat het klikte tussen ons. Niet lang daarna werd ze mijn vrouw.

Van Engeland naar Noorwegen

Toen Gry-Cecilie stopte met varen om een opleiding te volgen in Engeland, volgde ik haar. Ook ik besloot om de horeca links te laten liggen, want met de lonen die uitbetaald werden in deze sector konden we nauwelijks de huur van een appartement betalen. Ik slaagde erin om mijn talenkennis uit te spelen, en na een korte opleiding kon ik beginnen als specialist in digitale instrumenten bij een internationaal bedrijf met klanten in de Benelux.

Drie jaar later, na de studies van mijn vrouw, verhuisden we naar Noorwegen waar ik verder ging op de nieuw ingeslagen weg: ik werd IT-consulent en studeerde tegelijkertijd voor mij bachelordiploma in ‘Science in Information Technology’.

Tijdens mijn laatste jaar aan de universiteit werd ik echter om economische redenen ontslagen. Van die gelegenheid maakte ik gebruik om mijn professionele doel te herbekijken. Al snel werd duidelijk wat ik écht wilde: zelfstandig werken voor een internationaal bedrijf, betaald worden op universitair niveau en… veel reizen. En ik had geluk: even later kon ik aan de slag als ‘seismic observer’, een job die voldoet aan al die criteria! Ik maak nu overal ter wereld kaarten van de zeebodem in functie van de aanwezigheid van olie. Na vijf weken werken op zee geniet ik telkens van vijf weken betaalde rust. Thuis in Noorwegen.

Openheid

Na 10 jaar leven en werken in Noorwegen weet ik het zeker: ik hou van dit land en blijf hier tot mijn laatste puf. De natuur is hier prachtig en de Noren zijn een solidair volkje. Aan het begin van de lente bijvoorbeeld, ruimen we samen met alle buren de hele woonwijk op zodat de kinderen buiten kunnen spelen in een propere en mooie omgeving.

Of Noorwegen duur is? Tja, hier ga je niet elke dag een pintje drinken op café of een hapje eten op restaurant. Dat kost in vergelijking met België te veel. Maar aan de andere kant bezitten de meeste Noren wél een tweede vakantiehuis of een boot. Dat is hier dan weer veel goedkoper.

Je mag ook niet vergeten dat de lonen hier een stuk hoger liggen. Wat ik in het begin heel vreemd vond, is hun openheid hierover. Je kan zomaar via het internet opzoeken wat je collega, je buurman of je baas verdient. Die cijfers worden jaarlijks door de belastingsdienst vrijgegeven. Dat is in België ondenkbaar!"

 

E-mail: franvw@online.no

Website: www.noors.be

 

Ingrid Van Wanzeele

    Gepubliceerd in