U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

De job van auditeur Jef

De job van auditeur Jef
  • Leeftijd: 34
  • Diploma’s: industrieel ingenieur bouwkunde
  • Ervaring: 13 jaar

Hoe ben je in dit beroep terechtgekomen?
Jef: “Heel toevallig. Na mijn studies heb ik voor verschillende jobs gesolliciteerd. Af en toe geraakte ik tamelijk ver in de sollicitatierondes, maar ik haalde nooit de eindmeet als winnaar. Bij mijn huidige werkgever -een certificeringsorganisme in de bouwsector- was één gesprek voldoende. Ik werd aangenomen en de champagnefles kon 'ploppen'. Ik vond het best spannend, want ik kwam op dat moment recht van de schoolbanken, en had nog helemaal geen kaas gegeten van inspecteren en certificeren -mijn toekomstige taken als auditeur.”

Wat houdt je werk concreet in?
Jef: “Zowel binnenlandse als buitenlandse fabrikanten van bouwmaterialen kunnen bij ons een certificaat -dat is een soort kwaliteitslabel- voor hun producten aanvragen. Wanneer zij een vraag indienen, laat ik het nodige onderzoeken om na te gaan of de materialen voldoen aan de vastgelegde eisen. Als het resultaat gunstig is, wordt er een certificaat afgeleverd. Maar daarmee is de kous niet af. De firma’s moeten ook kunnen aantonen dat ze het certificaat waardig blijven. Daarom ga ik er jaarlijks één of meerdere keren langs voor een audit. Door ter plaatse vragen te stellen over het productieproces, en monsters van de producten mee te nemen voor onderzoek, kunnen we bepalen of het kwaliteitslabel dat ze eerder verkregen nog steeds geldig is.”

Wat is het fijnste aspect van je job?
Jef: “Dat ik mijn werk met veel vrijheid kan organiseren: ik bepaal zelf wanneer ik naar welke firma’s ga. Ook het onderweg zijn -en de buitenlandse reizen- kunnen best aangenaam zijn. In elke firma ontmoet ik weer andere mensen en nationaliteiten. Dat houdt de 'schwung' erin. En wanneer een audit geslaagd is, en we een certificaat kunnen afleveren, voel ik voldoening. Want uiteraard is het leuk om positief nieuws aan klanten te kunnen brengen.”

Wat zijn de mindere kanten?
Jef :”Reizen is leuk, maar té veel reizen kruipt in de kleren. Dat is natuurlijk erg persoonlijk. Ik heb collega’s die niets liever doen dan buitenlandse reizen maken, maar ik heb mijn grenzen. Het zijn tenslotte geen plezierreisjes. Daarnaast komt er ook veel administratie kijken bij het auditeren. Na elk bezoek moet er een verslag opgemaakt worden, en verslagen schrijven vind ik niet meteen de meest 'sexy' taak.”

Wat maakt iemand tot een goede auditeur?
Jef: “Je moet oog voor detail hebben, en graag regeltjes en normen volgen -je moet ze uiteindelijk ook opleggen aan anderen. Ook mensenkennis, en kunnen omgaan met verschillende persoonlijkheden is belangrijk. Je komt in de bedrijven waar je audits doet namelijk voortdurend in contact met mensen van allerlei slag. Een talenknobbel is ook een meerwaarde, vooral voor de communicatie met de buitenlandse klanten. En ten slotte: een auditeur moet georganiseerd en gestructureerd kunnen werken.”

Heb je tips voor wie aan de slag wil als auditeur?
Jef: “Auditeur is geen synoniem voor politieagent. Probeer samen met je klant tot een goed resultaat te komen, maar durf de puntjes op de i zetten.”

 

Ingrid Van Wanzeele

Gepubliceerd in mei 2013