U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Van ontvangen tot ingevuld

Van ontvangen tot ingevuld

Elke maand bericht VDAB over het aantal openstaande vacatures in zijn jobdatabank. Vraag is: wat zegt dit getal? VDAB Ontcijfert -een online publicatie van onze studiedienst- licht een tip van de sluier. Welke feiten gaan er schuil achter dit cijfer, en welke niet? Een toelichting.

Voorbeeld: eind december 2012 stonden er 44.195 jobs open in onze databank. Dit aantal vertelt ons iets over:

  • het aantal openstaande werkaanbiedingen, op de laatste dag van december. De telling gebeurt namelijk telkens op de laatste dag van de maand.
  • het aantal openstaande vacatures uit het Normaal Economisch Circuit zonder Uitzendopdrachten (NECzU). Er bestaan ook andere types vacatures in onze databank -zoals uitzendopdrachten, of vacatures in het kader van tewerkstellingsmaatregelen…- maar die worden niet in deze telling opgenomen.
  • de vraag naar werknemers op de arbeidsmarkt, op het moment van de telling. Die evolueert voortdurend, en is sterk afhankelijk van de groei van de economie op korte termijn.

Het cijfer zegt echter niets over:

  • het aantal moeilijk invulbare vacatures in de VDAB-databank. De helft van de vacatures die in 2012 gemeld werden bij VDAB was binnen de 53 dagen afgehandeld.
  • het totaal aantal ingevoerde vacatures in onze databank: de vacatures die ingevoerd én afgehandeld werden binnen een maand, haalden nooit een meetmoment, en werden dus nooit meegeteld.

Nog enkele weetjes en cijfers:

  • uiteraard worden niet alle vacatures binnen de 53 dagen afgehandeld. Eind december 2012 was 36% van de vacatures ouder dan drie maanden, 17% ouder dan zes maanden en 4,5% ouder dan één jaar.
  • dat een vacature lang openstaat, kan betekenen dat ze moeilijk invulbaar is. Maar er spelen ook andere factoren. Soms meldt een werkgever zijn vacature lang op voorhand om voldoende tijd te hebben voor zijn zoektocht naar een nieuwe werknemer. Andere werkgevers zoeken voortdurend mensen met hetzelfde profiel, en laten hun vacature permanent openstaan waardoor ze telkens weer in de telling opduikt.
  • het meest recente aantal openstaande vacatures in onze databank vind je in het werkaanbodbericht in de rubriek ‘Trends en cijfers’.

 

Ingrid Van Wanzeele

 

VDAB Ontcijfert: Van ontvangen tot ingevuld: de dynamiek achter openstaande vacatures

Gepubliceerd in maart 2015