U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Kampai!

Kampai!

De kans dat je met een zakenrelatie in een Japans restaurant belandt, is de dag van vandaag reëel. De Japanse keuken is immers aan een gestage opmars bezig. Logisch, ze is lekker, gevarieerd en gezond. Maar wat met de tafeletiquette? Die behelst meer dan weten dat je met chopsticks niet jongleert. We zetten je op weg.

Goede manieren zijn bij elk etentje een must, maar worden zeker binnen de Japanse cultuur op prijs gesteld. Als je met Japanse zakenlui op restaurant belandt, is het maar al te makkelijk om een faux pas te maken. Daarom geven je graag enkele basisregels mee.

Let op je kledij

De Japanse cultuur is redelijk conservatief. Het is dus een goed idee om dit door te trekken in je kledij en te gaan voor donkere kleuren. Als vrouw kies je best voor een rok, lage schoenen en weinig accessoires.

Maak een buiging

De typisch Japanse groet is een buiging. Er zijn verschillende soorten buigingen voor verschillende situaties. Voor de maaltijd gebruik je best een traditionele buiging (buig met een rechte rug tot een hoek van 45 graden). Vrouwen houden tijdens het buigen de handen naast elkaar op de dijen, mannen houden hun handen langs hun zij.

Voorzie een visitekaartje

Visitekaartjes zijn een must in Japan. Ze worden uitgewisseld wanneer het buigen achter de rug is. Krijg je zelf ook een visitekaartje, bestudeer het dan zorgvuldig. Als je het haastig in je zak duwt, beledig je je gastheer.

Gebruik chopsticks

Voor wie het nog niet wist: in Japan gebruik je geen bestek, maar chopsticks. Naast weten hoe je ermee manoeuvreert (zie filmpje YouTube), is het ook belangrijk om te weten waar je ze legt tijdens de maaltijd. Heb je gedaan met eten, of las je even een pauze in, leg je chopsticks dan op het chopstickhoudertje. Is dit er niet, plaats ze dan naast de rand van je bord, of parallel met de rand van de tafel. Plaats ze nooit recht in je kom rijst met de uiteinden in de lucht. Dit verwijst naar de Japanse gewoonte om wierookstokjes te branden tijdens een begrafenis.

Bedien anderen

In een Japans restaurant is het de gewoonte dat er een gezamenlijke kan bier of sake wordt besteld. Sla jezelf over, wanneer je de glazen schenkt. Je gastheer, of iemand anders aan tafel, zal dat voor je doen. Als iemand z’n glas naar je toe houdt, vraagt hij je z’n glas bij te vullen. Wil je toasten? Het Japanse woord voor ‘gezondheid’ is “kampai”.

Eet je bord leeg

Japanners verspillen niet graag voedsel en eten dus meestal hun bord leeg. Hetzelfde wordt van jou verwacht. Maar, maak je geen zorgen. De porties bij een Japanner zijn naar Westerse normen bescheiden.

Nu je helemaal mee bent met de etiquette in Japanse restaurants kan je je concentreren op de belangrijke aspecten van de maaltijd, namelijk: het zakendoen en het lekkere eten. Smakelijk!

 

Elke Duprez

 

www.thedailymuse.com