U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Het verdeelde huishouden

Mannen hebben een hogere vuildrempel dan vrouwen. Ze 'zien' het huishoudelijke werk niet. Steken ze dan toch eens een lading witte was in de wasmachine, dan komt die er roze uit. Het zijn maar enkele vooroordelen die pleiten voor een traditionele rolverdeling. Inderdaad, vooroordelen. Dat bewijzen huismannen Bram en Jos dagelijks.

Sinds jaar en dag woedt er een strijd in het huishouden. De kans dat je allebei dezelfde ideeën hebt over schoonmaken, boodschappen doen, en kinderen opvoeden is klein. Onenigheid over dit soort zaken is niet altijd te vermijden. Een duidelijke rolverdeling helpt. Helaas valt die over het algemeen zwaarder uit voor de vrouw dan voor de man. Maar niet altijd.

Sekse- of rolafhankelijk?

Alleszins niet bij Bram Joël, die na een internationale carrière, 2 jaar geleden voltijds huisman is geworden. "Ik ben eigenlijk best wel tevreden over mezelf," klinkt het op z'n blog. "Reden: mijn radar werkt. Gericht op alles om de boel hier in goede banen te leiden. Dat is iets dat je op de een of andere manier vanzelf ontwikkelt als je het huishouden regelt. Je bent alert voor allerlei kleine dingen die je simpelweg niet ziet als je het huishouden niet doet. Exact weten waar iemand zijn sleutels heeft neergelegd, omdat je dat vanuit je ooghoek hebt gezien en in een flits hebt geregistreerd. Uit je hoofd weten wat er wel en niet in de koelkast en de voorraad ligt. In één oogopslag zien of er iets met één van de kids aan de hand is…"

Zijn dit niet net het soort eigenschappen dat we traditioneel aan vrouwen toewijzen?
"Ik kom er meer en meer achter dat het helemaal niets met sekseafhankelijkheid te maken heeft, maar dat het puur rolafhankelijk is", meent Bram. "Ik zie en doe dingen met hetzelfde gemak in het huishouden die mijn vrouw vroeger zag en deed. En zij heeft precies het omgekeerde: zij neemt als kostwinnaar steeds meer van de eigenschappen aan die ik had toen ik fulltime werkte. Draai de rollen om, en geleidelijk aan ontwikkel je de alertheid en antennes die bij die rol horen. Hoe langer je het doet, hoe meer je jezelf ervan bewust wordt. En hoe beter je in staat bent het te gebruiken en aan te scherpen."

Soppen en stoffen

Een huisman, de droom van elke vrouw? Niet helemaal, zo blijkt uit een getuigenis van een single op www.ikvader.nl: "Op weg naar huis komt er in de trein een leuke man naast me zitten. Goedgebouwd, mooi gekleed, lekker ruikend. Geef mij maar een echte man, denk ik. Dat wil zeggen: een kerel die het soppen en stoffen aan de vrouw overlaat. Haastig kijk ik naar zijn tas. Hij zal toch geen afwasborstel bij zich hebben? Voor het eerst in mijn leven gebruik ik een originele openingszin: 'Hou jij van strijken?' Ik moet toch zeker weten dat ik met een Echte Man te maken heb."

Een gegeven waar zelfs de vrouw van een huisman wel eens aan durft te twijfelen. Jos van Venrooij, huisman- schrijft een column en blog over zijn dagelijkse leven. We citeren hem. "Als mijn vrouw zich eens wat minnetjes voelt, een griepje onder de leden, wat te hard gewerkt, dan meldt zij zich een dagje ziek, kruipt eens lekker onder de wol om een beetje bij te slapen. Als ik er eens een dagje geen puf in heb, en geloof me, dat komt voor, dan moet ik mijn eigen sinaasappeltjes persen. En als ik dan ’s avonds eens mijn geëmancipeerd gemoed lucht, van gadverdergadverdegadver, dan zegt mijn vrouw: man, je lijkt wel een wijf."

Bram reageert laconiek: "Ik ben huisman. Een die gewoon bier drinkt, motor rijdt en alle mannelijke eigenschappen heeft, en daarnaast een gezin van zes personen runt met een fulltime werkende vrouw. Of iemand mij een echte man of niet vindt zal me werkelijk een zorg zijn."

 

Elke Duprez

 

www.huismannen.nl