U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Even nietsdoen loont

Hoe vaak durf jij op kantoor door het raam zitten staren? Nooit? Dan ben je verkeerd bezig, beweert de Nederlander Leen Zevenbergen. Zijn stelling: als mensen vaker niks doen, zal de productiviteit omhoog gaan.

Velen onder ons zijn gejaagd op het werk. We stoppen nooit. We zijn bang om als eerste onze computer af te zetten en naar huis te gaan, want misschien gaan de collega’s of de baas dan denken dat we een luierik zijn die anderen het werk laat doen. Niet erg gezond, allemaal, en soms leidt zo’n situatie tot burn-out, het gevoel helemaal opgebrand te zijn.

Onder de douche

Leen Zevenbergen vindt dat we vaker moeten rondlummelen. Pas wanneer je hoofd leeg is, komen de ideeën naar boven. "Oplossingen voor problemen komen in je op onder de douche, of als je de hond uitlaat. We weten dat allemaal. Maar toch geven we onszelf niet de ruimte om gedachten te laten ontspruiten. Want we moeten werken."

Zevenbergen weet wat werken is. Hij begon ooit als boekhouder, en werkte zich op tot topman van bedrijven, waaronder het grote IT-dienstenbedrijf Origin. Sinds enkele jaren heeft Zevenbergen een eigen praktijk als opleider en coach van topmanagers. Wat hij graag doet, is succesvolle managers meenemen naar een afgelegen seminariehotel, ergens in de volle natuur, en in de namiddag helemaal niets op het cursusprogramma zetten. Eerst zijn ze uit hun lood geslagen, want nietsdoen, dat zijn ze niet gewoon. Maar dan komen de verhalen en de ideeën boven. Boeiend, zegt Zevenbergen.

Te weinig ondernemend

Zevenbergen vindt de Nederlanders niet ondernemend genoeg. In oktober 2006 verscheen van hem het boek "En nu laat ik mijn baard staan", dat meteen veel belangstelling kreeg. Zijn boodschap? Nietsdoen is goed voor de creativiteit, en creativiteit is belangrijk voor de economie. Uit nieuwe ideeën worden de ondernemingen geboren die over enkele jaren welvaart zullen creëren.

Ook in de "gewone" werknemer zit veel creativiteit, weet de auteur. Op het werk vallen ze niet op, maar buiten het werk bloeien ze open en blijkt dat ze met boeiende dingen op creatieve manieren bezig zijn. Misschien moeten meer mensen zich eens afvragen wat ze écht willen, oppert Zevenbergen: "Durf te dromen en probeer de dromen uit te laten komen."

 

Hendrik Mertens

 

De blog van Leen Zevenbergen: www.leenzevenbergen.nl

Gepubliceerd in