U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Verlegen

Om het even welke job bestaat tegenwoordig voor de helft uit vergaderen, overleggen en presenteren. En wil je carrière maken, dan moet je je "profileren en positioneren". Een hel voor mensen die verlegen zijn. En dat zijn er naar schatting heel wat. Of zoals Bram Vermeulen zong: "Hoe gaat het met u. Aangenaam Bram. Klam."

"Volgens mij bestaat verlegen zijn niet. Althans, zo word je niet geboren", meent getuige Jeannine. Zij noemt het liever vatbaar zijn voor beïnvloeding van binnenuit en buitenaf. "In onze cultuur is het haast normaal dat je veel dingen doet, die je liever niet zou doen. Je voelt je verplicht om je omgeving te behagen en verliest daarbij je eigen belang uit het oog. Zo ging het bij mij. Met de grootste dankbaarheid nam ik de meest verschrikkelijke geschenken in ontvangst. Ik onderhield contacten met vrienden en kennissen omdat ik vond dat dat zo hoorde. Ik bleef uit loyaliteit veel te lang in een bepaalde job werken. En ik overtuigde mezelf voortdurend dat de beslissingen die ik nam, de juiste waren."

Het gevolg hiervan was dat Jeannine zichzelf kwijtraakte. "Je wordt een soort meesteracteur. Je verliest jezelf en daarmee ook het vermogen om spontaan te reageren in situaties. Je voelt je onzeker, want je weet niet goed meer wat je zelf wilt en wat je zelf vindt. En dan word je verlegen."

Kijken

Volgens coach Pieter Frijters is pakweg 95 procent van de mensen verlegen. "Die onzekerheid is erg bedreigend voor mensen uit het bedrijfsleven. Als manager kan je geen carrière maken als je jezelf niet kan presenteren. Ik leer iemand hoe hij in vijf minuten een verhaal kan voorbereiden." Kern van zijn betoog: verlegenheid is een irreële angst. "Als je verlegen bent, voel je alle ogen op je gericht, of zie je jezelf vanuit de ogen van een ander. Je creëert onbewust een zintuiglijke tunnelvisie. Bij een beoordelingsgesprek zie je bijvoorbeeld alleen de gevreesde leidinggevende tegenover je. De rest van je omgeving ontgaat je volkomen."

Kijken, of liever waarnemen staat dan ook centraal in Frijters' aanpak. Opmerkelijk is zijn visie op oogcontact: dat moet je vermijden. "We moeten weer kijken als een driejarige", legt Frijters uit. "Kleine kinderen hebben een natuurlijke manier van kijken. Hun ogen dwalen voordurend rond. Het is een goedbedoeld schandaal dat we onze kinderen dwingen ons recht in de ogen te kijken. In iemands ogen kijken is onnatuurlijk en creëert een spanningsveld. Door dat spanningsveld ben je niet in staat fatsoenlijk na te denken. Ik leer dat iedereen zo snel mogelijk weer af."

Knopjes

Frijters hielp ook Jeannine. Ze vertelt: "Ik was het beu om mezelf voortdurend voor de gek te houden. Ik wilde weer gillen op het moment dat ik wilde gillen, ik wilde weer lachen, spontaan zijn en vooral: mezelf zijn. Alle blokkades verwijderen. Ik heb mezelf een paar uur gegeven om op internet een oplossing te vinden. Ik stuitte op de site van Pieter Frijters en besloot dat hij me zou helpen. En zo geschiedde. De grap is alleen dat Pieter mij helemaal niet kon helpen, dat kon ik alleen maar zelf. Maar hij heeft me wel getoond hoe." Frijters voegt hieraan toe: "Ieder mens heeft het vermogen in zich om een topspreker te zijn. Ik observeer hem en waar nodig draai ik aan de knopjes. Daarna kan hij het."

Frijters geeft enkele tips voor wie last heeft van verlegenheid:

  • Hou je ogen beweeglijk. Neem de ruimte in met je ogen, kijk rond je. Staar je gesprekspartner niet blind in de ogen, maar bekijk ook de rest van z'n gezicht.
  • Gebruik je verbeelding. Stel, je hebt een beoordelingsgesprek. Wat zie je precies? Is de leidinggevende groter of kleiner dan jij? Voorzie het gesprek in gedachten van achtergrond, kleur en beweging. Zo wordt je bedreigende baas een stuk kleiner en neemt je angst af.
  • Stop met die valse bescheidenheid. Laatst zei ik tegen een cliënte: "Je hebt werkelijk prachtige laarzen aan." Weet je wat ze zei? "Het is maar een uitverkoopje". Hoe is het toch mogelijk! We moeten dringend wat aardiger zijn voor onszelf.

 

Elke Duprez

 

www.mindtuning.nl

www.spreek.nl

Gepubliceerd in