U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Ziekteverzuim stijgt

We zijn langer ziek tijdens de zomermaanden dan in de winter. 55-plussers zijn minder vaak ziek dan jonge werknemers. En de meest voorkomende reden voor ziekteverzuim is psychische problemen. Dit en nog veel meer blijkt uit het jaarlijkse onderzoeksrapport van Zebrazone.

Het onderzoeksbureau Zebrazone bracht onlangs een nieuwe studie uit: ziekteverzuim op de werkvloer in 2005. Met de term ziekteverzuim bedoelen de onderzoekers: afwezigheid van een medewerker omdat hij ziek is of een privéongeval heeft gehad.

Enkele opmerkelijke resultaten:

 • In de loop van 2005 was de gemiddelde werknemer meer dan 5 procent van de tijd afwezig wegens ziekte en privé-ongevallen. Dit percentage is tussen 2001 en 2005 met maar liefst 18,52 procent gestegen. Hij meldde zich 0,99 keer ziek voor een periode van 12,77 werkdagen.
 • 55,16 procent van de werknemers heeft in 2005 geen enkele ziektedag opgenomen.
 • In kleine bedrijven zijn de werknemers beduidend minder afwezig door ziekte dan in grotere bedrijven.
 • De laagste ziekteverzuimcijfers vind je in Waals- en Vlaams-Brabant, Brussel en Antwerpen.
 • Arbeiders zijn meer en langer ziek dan bedienden en zijn vaker het slachtoffer van een arbeidsongeval.
 • Vrouwen zijn vaker, maar minder lang ziek dan mannen.
 • 55-plussers zijn beduidend minder vaak ziek dan werknemers jonger dan 24. Bij ziekteverzuim van meer dan een jaar, scoren oudere werknemers dan weer aanzienlijk hoger.
 • Deeltijdse werknemers zijn minder vaak ziek dan voltijdse, maar wel voor een langere periode.
 • Ziekteverzuim is seizoensgebonden. Tijdens de wintermaanden is de gemiddelde werknemer regelmatig afwezig wegens ziekte. Tijdens de zomer wordt hij minder snel ziek, maar wanneer hij ziek is, is het doorgaans voor een langere periode.
 • De meest voorkomende medische reden voor ziekteverzuim is psychische problemen: werkstress, demotivatie en depressie. Op nummer 2 staan problemen met de rug, ledematen, spieren of pezen.
 • Werknemers die vaker en langer ziek zijn, zijn minder gemotiveerd en minder betrokken bij de organisatie. Ze spreken zich duidelijk minder positief uit over het management in hun organisatie en zijn globaal minder tevreden.

Prijskaartje

Het absenteïsme kost je als werkgever handenvol geld. In de eerste plaats draai je op voor de directe kosten: het loon van de afwezige werknemer loopt immers door. In de tweede plaats zijn er een heleboel indirecte kosten: overuren, het aanwerven van tijdelijk en permanent reservepersoneel, een lagere productiviteit en kwaliteit, bijkomende afwezigheid wegens ziekte enz. Volgens sommige studies kunnen de indirecte kosten oplopen tot meer dan 250% van de directe kosten.

In 2005 bedroeg de volledige verzuimkost in België maar liefst 7,8 miljard euro.

 

Elke Duprez

Gepubliceerd in