U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Het beroep van: psychotherapeut Alexander

één brandende spaarlamp

  • Leeftijd: 30
  • Diploma’s: bachelor orthopedagogie, getuigschrift 'Psychotherapeut in de Interactionele Vormgeving'
  • Ervaring: 3 jaar

Hoe ben je in dit beroep terechtgekomen?
Alexander: “Mensen helpen en zorg dragen voor anderen heb ik altijd heel belangrijk gevonden. Daarom koos ik na mijn humaniora voor een bachelor orthopedagogie. Bedoeling was om als opvoeder aan de slag te gaan. Tijdens mijn studies merkte ik echter dat vooral de vakken psychologie, sociologie en filosofie me enorm boeiden. Zo groeide mijn interesse voor psychotherapie. Op mijn 25ste stond mijn besluit vast: ik studeer verder voor psychotherapeut. Ik schreef me in voor de vierjarige opleiding ‘Interactionele Vormgeving’ en leerde verschillende therapeutische stromingen en werkvormen kennen. Ik ontdekte er hoe ik naar mensen en hun hulpvraag kon kijken, en met welke methodieken ik hen het best kon helpen. Intussen werk ik drie jaar met veel passie als psychotherapeut.”

Wat houdt je werk concreet in?
Alexander: “Ik werk voortdurend met mensen. Ze komen naar me toe met een brede waaier aan vragen. Bijvoorbeeld: hoe overwin ik mijn spinnenfobie, hoe leer ik omgaan met hyperventilatie, hoe ga ik verder na een burn-out, hoe verwerk ik de breuk in mijn huwelijk? Anderen komen in mijn praktijk terecht omdat ze niet weten wat het doel is in hun leven: ze weten niet wat ze willen bereiken, en voelen zich slecht in hun vel. Natuurlijk kan ik zulke levensbelangrijke vragen niet in de plaats van mijn cliënten beantwoorden. Ik kan wél helpen om de vragen concreter te maken, zodat het voor de cliënt mogelijk wordt zelf antwoorden te vinden.”

Wat is het fijnste aspect van je job?
Alexander: “De gesprekken met de cliënten, waarbij ik mild en zonder oordeel kan luisteren, en een aanzet kan geven om oplossingen te vinden. Elke sessie ben ik oprecht verwonderd door de kracht en het doorzettingsvermogen van mensen die aan de slag gaan met datgene wat hen in de weg ligt. Het geeft me voldoening dat ik een bijdrage kan leveren aan een beter leven voor anderen.”

Wat zijn de mindere kanten?
Alexander: “Sommige verhalen of problemen zijn mentaal zwaar om dragen. Voor de cliënt, maar ook voor de therapeut. Het gebeurt dat een verhaal echt in m’n kleren kruipt, waardoor ik tussen verschillende sessies in te veel zit na te denken over een passende aanpak.”

Wat maakt iemand tot een goede psychotherapeut?
Alexander: “Ik herinner me een belangrijke uitspraak uit mijn opleiding: psychotherapie is zowel kunst als wetenschap. Of: een goede psychotherapeut is iemand die wetenschappelijke kennis en theorie combineert met de kunst van oprechte interesse en positieve betrokkenheid. Alleen dan leer je zien wat de ander bij je uitlokt en teweegbrengt, en kan je dat gebruiken als werkmiddel binnen de therapie.”

Heb je tips voor wie aan de slag wil als psychotherapeut?
Alexander: “Wie wil werken als psychotherapeut moet een door de overheid erkende psychotherapeutenopleiding volgen. Dat is belangrijk om de theorie en basiscompetenties onder de knie te krijgen, maar ook om jezelf beter te leren kennen in functie van dit beroep. Via het internet kan je een aantal goede opleidingen vinden. Let er wel op dat de opleidingsinstantie aangesloten is bij een beroepsvereniging. De opleiding die ik volgde valt bijvoorbeeld onder de beroepsvereniging VVTIV (Vlaamse Vereniging van Therapeuten in de Interactionele Vormgeving). Naast een goede opleiding is het belangrijk om onder alle omstandigheden authentiek te handelen, en dicht bij jezelf te blijven.”

 

Ingrid Van Wanzeele

 

  • Heb je vragen over het beroep van Alexander? Mail alexander@de-feniks.be.
  • Wil je graag als psychotherapeut aan de slag? Check dan de vacatures in onze databank.
Gepubliceerd in