U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

De job van talent-agent Marie

  • Leeftijd: 31
  • Diploma's: documentatieregie
  • Ervaring: 1 jaar in deze job

Heb je je al eens afgevraagd hoe acteurs, scenaristen en regisseurs opdrachten binnenrijven? Dikwijls laten ze zich daarvoor bijstaan door een agent, die hen vertegenwoordigt en begeleidt. Marie: 'In ons land zijn er nauwelijks zo'n talent-agenten. Daarom besliste ik om er gewoon zelf een te worden.'

Partner in crime

Marie: 'Twee jaar geleden gaf ik mijn job bij productiehuis Caviar op. Als producer was ik er verantwoordelijk voor films en televisiereeksen. Hoewel ik het werk graag deed, en dan vooral de samenwerking met de regisseurs en acteurs, vond ik dat het tijd was voor iets anders. Langzaam ontstond het idee om zelf met een agentschap te beginnen. Mijn ervaring als producer en de contacten die ik had opgebouwd waren daarbij een handig vertrekpunt.

Als agent vertegenwoordig ik artiesten. Ik neem de zakelijke en administratieve kant voor mijn rekening. Ik onderhandel in naam van mijn klanten met productiehuizen over prijzen en voorwaarden en stel contracten op. Daarnaast begeleid ik hen ook bij het plannen van hun carrière. Welke richting willen ze uit? Wat is hun doel? Welke opdrachten sluiten daar het best bij aan? Ik doe aan een vorm vancoaching. Voor mij is een goede agent een beetje een partner in crime: je vertrouwt elkaar, en samen werk je naar een doel toe.

Eigen noden

Elke klant heeft zijn eigen noden. Ik heb bijvoorbeeld een beginnende regisseur onder mijn hoede. Hij  zoekt werk om ervaring op te doen. Ik heb hem geïntroduceerd bij reclameproductiehuizen en ging op zoek naar een televisiereeks waarvoor hij enkele afleveringen zou kunnen regisseren. Een andere klant is een ervaren regisseur. Hij krijgt veel voorstellen. Hem help ik vooral bij het maken van keuzes. We bekijken samen de inhoud van de opdracht, en denken na of de opdracht aanvaarden een goede volgende stap is in zijn carrière. Natuurlijk houden we ook rekening met de planning en welke vergoeding er wordt voorzien.

Spannende start

Toen ik pas startte als agent, was dat best spannend: ik had geen idee of mensen mij zoudenvertrouwen in deze job. De eerste maanden heb ik actief artiesten gecontacteerd met wie ik graag wou samenwerken. Dat liep meteen behoorlijk goed: ik kreeg positieve reacties en mijn klanten makten spontaan reclame voor mijn agentschap. Intussen kan ik kiezen welke aanvragen ik aanneem en welke niet. Ik vertegenwoordig onder andere Ianka Fleerackers, Maaike Neuville, Mathias Sercu, Koen van Impe en Marijke Pinoy.

Verschil maken

Het fijnste aan mijn job vind ik dat ik een verschil kan maken voor de mensen die ik vertegenwoordig: als ze dankzij mij een opdracht hebben binnengehaald, als ik belangrijke feedback heb gegeven of als ik een goede deal heb afgesloten.

Minder leuk is dat ik geen echte collega's heb. Het is niet altijd even gemakkelijk om zelf alle beslissingen te nemen, strategieën te bepalen en zelf knopen door te hakken. Gelukkig deel ik mijn werkruimte met andere mensen uit de audiovisuele sector. Altijd fijn om tijdens de lunch of aan de koffiemachine een idee af te toetsen of een tweede mening te vragen. Zo heb ik toch nog een beetje dat collegiale gevoel!'

 

Meer info over het agentschap van Marie: innis.be

Stijn Hüwels
 

Gepubliceerd in