U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Hoe overleef je een telefonisch interview?

Enkele dagen nadat je verschillende sollicitatiebrieven en cv's verstuurd hebt, word je gebeld door een rekruteerder. Je bent overdonderd en hebt geen idee over welke vacature het gaat. Het overkwam Claudia: "De schrik sloeg me om het hart. Ik had het gevoel dat ik volledig voor gek stond." Hoe vermijd je dit?

Een telefonische screening is een snelle en gemakkelijke manier van werken. De rekruteerder kan al een eerste selectie doorvoeren zodat hij slechts een beperkt aantal kandidaten moet uitnodigen voor een persoonlijk interview. Maar wat als je hier als sollicitant niet op voorbereid bent?

Het overkwam Claudia (37). Ze vertelt: "Ik had gereageerd op een vacature voor stafmedewerker bij een vrijzinnige vrijwilligersorganisatie voor jongeren. 'k Was pas afgestudeerd en had nog niet veel reacties gekregen op de talrijke brieven die ik verstuurde. Tot ik plots dat telefoontje kreeg. Ik had snel door dat het een werkgever was, maar ik wist helemaal niet over welke vacature het precies ging. Hij had de naam van de organisatie gezegd, maar erg snel. De schrik sloeg me om het hart."

Toch wist Claudia zich aardig te redden. Claudia: "Ik heb gedaan alsof ik wel wist over welke vacature het ging. De eerste vraag die hij me stelde was: wat is humanisme volgens jou? Eerlijk gezegd had ik daar geen idee van, maar ik heb wat rond de pot gedraaid. De tweede vraag was waar ik had gestudeerd en wie mijn proffen waren. Bleek dat de werkgever ook aan die universiteit had gestudeerd en een van mijn proffen kende. Hij vroeg me wat ik van die man vond. Toen ik zei dat ik een hekel aan hem had was het ijs gebroken. Hij nodigde me uit voor een gesprek en uiteindelijk heb ik de job gekregen. Ik moet zeggen dat ik me voor dat gesprek wel heel goed voorbereid had. Tegen dan wist ik precies wat humanisme en vrijzinnigheid inhielden." <lacht>

Onvermijdelijk

Een telefonisch interview is niet alleen een snelle en makkelijke manier van werken. De rekruteerder kan het ook gebruiken als vaardigheidstest. Bijvoorbeeld wanneer telefoneren deel uitmaakt van het takenpakket van de job waarnaar je solliciteert. Het goede nieuws? Over het algemeen word je hier op voorhand van op de hoogte gebracht.

Pieter (32), solliciteerde naar de functie van consulent in een callcenter. Hij getuigt: "Toen ik naar deze functie solliciteerde woonde ik nog thuis. Ik wist dat ik een telefoontje kon verwachten, maar ik was in die tijd nogal een langslaper. Dat was meteen m'n grootste zorg: op tijd opstaan. Ik wilde niet dat m'n moeder een smoes zou moeten verzinnen omdat zoonlief nog in bed lag te knorren. Bovendien klinkt je stem dan nog wat slaperig."

Goed ingeschat, zo bleek, want de rekruteerder belde inderdaad nogal vroeg in de ochtend. Pieter: "Gelukkig zat ik al vrolijk en wel aan de ontbijttafel, en mijn papieren had ik in een mum van tijd voor me liggen. Voor de werkgever moet het erop geleken hebben alsof ik al die tijd bij de telefoon had gewacht. <lacht> Het gesprek verliep vlot: het was vrij kort zonder verrassende vragen... En ik maakte blijkbaar een goede indruk: na enkele minuten kreeg ik te horen dat ik op gesprek mocht gaan."

Telefoontips

Ben jij volop aan het solliciteren of heb je binnenkort een telefonisch interview? Pieter en Claudia geven tips.

  • Orden je informatie. Claudia: "Druk alle vacatures waarop je reageert af en bundel ze in een map. Leg deze map binnen handbereik."
  • Pas je voicemail aan. Pieter: "Zeg duidelijk je naam en laat muziek en grapjes achterwege."
  • Zorg ervoor dat je het gesprek in alle rust kan voeren. Pieter: "Ben je op het moment dat de rekruteerder belt in de supermarkt, vraag dan of hij je binnen een kwartiertje wil terugbellen."
  • Hou het kort en bondig. Claudia: "Rek het gesprek niet nodeloos. Wanneer je uitgenodigd wordt voor een persoonlijk gesprek heb je tijd genoeg om te tonen wat je waard bent."
  • Let op je taal en wees overtuigend. Pieter: "Vergeet niet dat je beoordeeld wordt, zelfs al zit je thuis aan de ontbijttafel in je pyjama. Verval niet in nonchalance."
  • Stel zelf ook vragen. Claudia: "Dit suggereert dat je gemotiveerd en voorbereid bent. Zelfs al is dat laatste niet het geval." <lacht>

.

 

Elke Duprez