U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Het beste advies ooit

Het beste advies ooit
© Shutterstock

Omdat goed advies onbetaalbaar is. Omdat elke werknemer snakt naar een wijze mentor in zijn loopbaan. En omdat iedereen nieuwsgierig is naar het geheim van succesvolle mensen. Daarom onthullen zeven geslaagde professionals het beste advies dat ze ooit kregen. Lieve Blancquaert: "Ga niet voor het geld, maar volg je hart!"

Do nót save the best for last

Ward Verrijcken - filmjournalist

"Vrij vertaald: valse bescheidenheid is nergens voor nodig. Toen ik pas aan de slag ging, als schuchtere filmreporter voor Het Laatste Nieuws (Kuifje in Showbizzland), zei de toenmalige hoofdredacteur van de krant dat ik in het begin van elk artikel moest uitpakken met de strafste quote. 'Grijp meteen je lezers vast,' raadde hij me enthousiast aan. 'Laat zién dat je een sappig artikel in petto hebt, en dat zowel de geïnterviewde als de journalist héél veel in hun mars hebben.' Dat is een motto dat ook opgaat voor mijn radio- en tv-werk: altijd je publiek zin doen krijgen in méér, ook al gaat het 'slechts' over een korte reportage in het Journaal of een gesprek van enkele minuten op Radio 1. Het heeft me mijn vertelkunsten doen aanscherpen en een soort van entertainment value in mijn werk geïnjecteerd. En daar pluk ik nu nog de vruchten van. Terwijl ik, uiteraard, een geweldig bescheiden jongen ben in het echte leven." <lacht>

Alles wat waard is gedaan te worden, is waard om slecht gedaan te worden

Mieke Van Hecke - directeur-generaal VSKO

"Dit citaat van G.K. Chesterton vat het voor mij mooi samen. Als je het risico niet durft te lopen op een mislukking, betekent dit ook dat je alle uitdagingen uit de weg gaat en geen enkele verantwoordelijkheid opneemt. Je laat met andere woorden veel kansen liggen en maakt geen gebruik van je talenten. En dat is zonde."

Grijp de kansen die je krijgt en sta niet stil bij de risico's

Fons Leroy - gedelegeerd bestuurder VDAB

"De beste adviezen die ik ontving tijdens mijn loopbaan, kwamen van mijn vader en mijn PMS-adviseur. Mijn vader heeft me altijd voorgehouden om kansen te grijpen en niet stil te staan bij de risico's. Hij moedigde me aan om verder te studeren ook al was dat in mijn omgeving geen evidentie. Daarnaast vond hij het belangrijk om de voeten op de grond te houden, niet te gaan zweven, hard te werken en te blijven leren. De kansen die hij voor zichzelf op latere leeftijd afdwong wou hij me vanaf het begin meegeven. Zijn voorbeeldgedrag zal me blijvend inspireren. Mijn PMS-adviseur (Theo Kelchtermans) raadde me dan weer aan om mijn horizon breed te houden. Ik mocht me niet te vlug specialiseren, want mijn kennishonger en nieuwsgierigheid waren nog te groot. Hij adviseerde me een breed maatschappelijke richting zoals rechten. Ik volgde zijn wijze raad en dat heeft me tot op vandaag geen windeieren gelegd."

Voel je niet voor alles verantwoordelijk

Ingrid Pelssers - Vlaams emancipatieambtenaar

"Ik ben heel gepassioneerd met mijn job bezig. Mijn doel? De werkvloer van de Vlaamse overheid echt divers maken: meer allochtonen, collega's met een handicap, vrouwen in managementfuncties... Dat betekent ook: vastgeroeste gewoontes ombuigen, en met weerstand omgaan. Niet altijd makkelijk! Als bepaalde dossiers vastzitten, durf ik daar wel eens van wakker liggen. Maar dan denk ik aan een gouden tip die ik kreeg van de interne coach van de Vlaamse overheid, Mieke Stappaerts. Ze vertelde me over de Cirkel van Invloed, van Stephen Covey. Waar komt het op neer? Maak een onderscheid tussen je eigen cirkel van betrokkenheid, en je cirkel van invloed. Je voelt je meestal bij veel meer zaken betrokken, dan waar je zelf invloed op kan uitoefenen. Leg je erbij neer dat je niet kan instaan voor wat mensen doen en niet doen. Aan sommigen zaken kan jij nu eenmaal niets veranderen. Neem daar vrede mee. Tijdelijk toch, want je eigen cirkel van invloed kan je uitbreiden door hard te werken. Die gedachte geeft me in periodes van stress veel rust, en vooral een goede nachtrust."

Neem initiatief en wees optimistisch

Daniëlle Vanwesenbeeck - zaakvoerder MasterMail en Vrouwelijk ondernemer van het jaar

"Van mijn ouders heb ik meegekregen dat ik moest werken voor wat ik wilde. Als tiener stoorde ik me daaraan, maar nu pas ik het nog altijd toe. Zonder zelf initiatief te nemen geraak je nergens. En natuurlijk heb je als ondernemer ook een degelijke dosis (realistisch) optimisme nodig. Als je na 1 tegenslag al in de put zit, geraak je niet ver. Het is het perspectief na die tegenslag dat telt. En dat kan je voor een stuk afdwingen. Door creatief te zijn, innovatief en ondernemend."

Leer vertrouwen krijgen en geven

Leo Bormans - gewezen hoofdredacteur van Klasse, schrijver en ambassadeur van "Happiness & Quality of Life"

"Toen ik zestien was, nam de schooldirecteur het schoolblad dat ik maakte in beslag. Blijkbaar stoorden sommige leraren zich eraan. Maar in zijn ogen zag ik dat hij mij eigenlijk steunde. En dus zorgde ik ervoor dat de volgende editie van het schoolblad gewoon nog beter was. Datzelfde vertrouwen kreeg ik later ook bij het Ministerie van Onderwijs waar ik aan nieuwe vormen van autonome overheidscommunicatie mocht werken. Zo'n vertrouwen beschaam je niet. Dan zorg je wel dat je er staat. Bovendien leer je op die manier zelf ook vertrouwen geven. Ik kan met een gerust geweten de Klasse-redactie achterlaten. Zij gaan dat prima doen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt trouwens dat 'vertrouwen krijgen en geven' een basisvoorwaarde is om gelukkig te zijn. Maar dat wist ik dus al van mijn ouders, mijn leraren en mijn werkgevers. Ze zeiden dat niet met zoveel woorden, maar straalden het uit door hun gedrag."

Ga niet altijd voor het geld, maar volg je hart

Lieve Blancquaert - fotografe

"Je hart volgen betekent vaak voor de moeilijke weg kiezen, maar dat gaat ook. Toen ik pas als fotografe begon nam ik enkel projecten aan die 'goed voelden'. Het gevolg was dat ik nauwelijks een inkomen had, maar dat heb ik overleefd. Ik had op dat moment ook weinig verantwoordelijkheden. Uiteindelijk hebben die keuzes me gebracht waar ik vandaag sta. Niet altijd de makkelijkste weg kiezen loont uiteindelijk ook."

 

Elke Duprez

Gepubliceerd in