U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Fruit of pralines

Fruit of pralines

Uren stilzitten, liters koffie drinken, roken tijdens de pauze… de werkvloer is zelden een gezondheidstempel. Een gemiste kans, weet Sonja Reckers. Zij promoot gezondheid bij het personeel van het Hasseltse Jessa Ziekenhuis. Want gezonde werknemers presteren beter, zijn minder afwezig en zorgen voor een positieve werksfeer.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn de meeste gezondheidsproblemen het gevolg van slechte leefgewoonten. Wie de gezondheid van zijn personeel wil bewaken, weet dus wat hem te doen staat: die gewoonten veranderen.

Stafmedewerker gezondheidspromotie Sonja Reckers legt uit hoe het Jessa Ziekenhuis dat aanpakt. Sonja: "We bieden ons personeel -binnen de muren van het ziekenhuis- specifieke begeleidingsprogramma's aan om af te rekenen met de meest gangbare ongezonde leefstijlen. Zo helpen we hen om:

  • te stoppen met roken en dit vol te houden,
  • beter om te gaan met stress,
  • meer te bewegen,
  • gewicht te verliezen en dit vol te houden,
  • conditie op te bouwen en fit te blijven.

Onze medewerkers volgen de begeleiding vrijwillig, na het werk. Indien nodig passen wij hun werkrooster aan zodat het programma mooi aansluit bij hun werkuren. Ze betalen inschrijvingsgeld, maar krijgen die som volledig terug wanneer ze 80% van de begeleiding hebben gevolgd. Zo belonen we hun engagement."

Saladbar

Ook collega's die niet deelnemen aan de begeleidingsprogramma's worden geconfronteerd met het gezondheidsbeleid van hun werkgever. Een bezoek aan het bedrijfsrestaurant maakt dat duidelijk.

Sonja: "Het bedrijfsrestaurant werd zo ingericht dat gezonde keuzes het meest voor de hand liggen. Gezonde gerechten worden steevast als eerste aangeboden, en we zorgen dagelijks voor een uitgebreide saladbar. De sausen en dressings worden apart aangeboden, zodat de groenten ook puur kunnen worden gegeten. Bovendien schept het personeel op volgens gezonde principes: de helft van het bord wordt gevuld met groenten, één vierde met vlees en één vierde met aardappelen of pasta. Verder staat er aan de kassa een fruitmand -en geen snoep- om wachtenden te verleiden, en op de placemats maken we reclame voor de begeleidingsprogramma's.'

Bovendien wordt iedereen gestimuleerd om de trap te nemen. Sonja: 'Via groene voetstappen worden personeel en bezoekers naar de trap geloodst, en op elke verdieping kunnen ze lezen hoeveel calorieën ze verbruikt hebben door de lift links te laten liggen."

Traktatie

Niet alleen het personeel wordt gemotiveerd om gezonde keuzes te maken. Het ziekenhuis wil ook dankbare patiënten inspireren.

Sonja: "Regelmatig tonen patiënten hun appreciatie voor onze medewerkers via een traktatie. Dat is goed bedoeld, maar de hoeveelheid pralines die ons ziekenhuis op die manier bereikt heeft zijn invloed op de gezondheid van het personeel. Daarom loopt er regelmatig een affichecampagne met slogans als 'Wil je ons echt trakteren? Met een gezond stukje fruit kan je ons soigneren!' Een positieve boodschap die zijn vruchten afwerpt."

 

Ingrid Van Wanzeele

Gepubliceerd in