U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Carrièrelessen uit de keuken

papierrolletje met groene asperges Koken is hot. Elke zichzelf respecterende medemens verslindt de dag van vandaag kookboeken, praat over 'cuissons' alsof hij nooit anders heeft gedaan, en stoomt en rookt dat het een lieve lust is. En wat blijkt? Naast een smakelijke maaltijd, levert deze passie ook iets op voor je carrière. Vier lekkere lessen van The Daily Muse.

1. Kleine vergissingen zijn geen ramp

  • Als je pas begint te koken, geraak je snel gefrustreerd. Telkens wanneer een recept mislukt, of je gaartijden niet goed zitten, voel je je een hopeloos geval. Tot je beseft dat je hierdoor alleen maar meer stress creëert. Oké, je bent geen expert, maar is de wereld vergaan omdat je chocolademousse een beetje te lopend was?
  • Op het werk is het net zo. Ook al vind je het verschrikkelijk dat er in je nota nog een tikfout staat of dat je de deadline van je rapport op een haar na gemist hebt, het is niet het einde van de wereld. Stop dus met je daar druk in te maken, maar ga verder en leer van je fouten. Door te analyseren wat er fout ging en wat je anders kan aanpakken, zorg je ervoor dat je dezelfde fout volgende keer vermijdt.

2. Een hoger vuur is niet noodzakelijk beter

  • Een van de fouten die je als beginnende kok maakt, is denken dat je vlees sneller gaart op een hoger vuur. Maar het enige dat je daarmee bereikt is een steak die langs de buitenkant verbrand is, en binnenin rauw. Dus zit er niks anders op dan opnieuw te beginnen, of pizza te bestellen. Uiteindelijk besef je dat je met je vuur moet leren spelen om een optimaal resultaat te behalen.
  • Net zoals te veel vuur kan resulteren in een verbrande steak, kunnen te veel uren resulteren in een opgebrande werknemer. Het is belangrijk dat je hard werkt, maar het is nog belangrijker dat je slim werkt en niet nodeloos veel energie verspilt. Het is zelfs zo dat hoe meer uren je klopt, hoe groter de kans dat je minder productief bent.

3. Knoeien tijdens het proces is oké

  • Als je nieuw bent in de keuken, volg je een recept doorgaans minutieus. Pas wanneer je wat meer ervaring krijgt, begin je te experimenteren. Je probeert dingen uit, past de hoeveelheden van een recept aan, voegt nieuwe smaken toe… Een recept is een handige leidraad, maar iedereen z'n smaak verschilt. En gaandeweg leer je ook dat je veel voldoening krijgt van een gerecht waar je zelf een persoonlijke toets aan hebt gegeven.
  • Ook op het vlak van je loopbaan, is er geen eenduidig pad. Je kan leren van wat anderen hebben gedaan, maar je zal toch je eigen weg moeten vinden. Het is niet omdat iedereen in je vriendenkring carrière maakt, dat jij dat ook moet. Misschien ligt jouw carrièregeluk in het starten van een eigen onderneming, of in een meer creatieve richting. Volg je instinct en durf de minder conventionele weg te bewandelen.

4. Het is nooit te laat

  • Elke kok leert op een gegeven moment van de legendarische kokkin Julia Child. Wat heel wat mensen niet weten is dat zij pas op latere leeftijd -toen ze al in de dertig was- is beginnen koken. Ze werkte eerst als copywriter en daarna bij het leger. Pas toen ze getrouwd was en met haar man naar Frankrijk verhuisde, ontdekte ze haar passie voor het koken. Ze ging ervoor, leerde wat ze kon, en werd uiteindelijk een van de bekendste chefs.
  • Dit is het perfecte bewijs dat het nooit te laat is om je hart te volgen, terug naar school te gaan, van job te veranderen of een eigen zaak te starten. Kom je tot de constatering dat je uitgekeken bent op je job of de foute studie hebt gevolgd, aarzel dan niet om het roer om te gooien en te gaan voor datgene dat je energie geeft. Doe je dit met heel je hart, dan zullen de resultaten ongetwijfeld volgen. Succes!

 

Elke Duprez

 

www.thedailymuse.com

Gepubliceerd in