U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Stevig in het zadel

Je bent de files beu, je wil op een andere manier naar je werk en de fiets lijkt je wel wat. Toch struikel je telkens weer over excuses om het niet te doen. Denk maar aan het drukke verkeer, de grote afstand, de miezerige herfst… Herkenbaar? Deze tips vegen die excuses finaal van tafel, en zetten je stevig in het zadel. Trappen maar!

Tip 1: maak werk van je route

Is het drukke verkeer een struikelblok om naar het werk te fietsen? Stippel dan een fietsvriendelijk parcours uit. Met meer fietspaden en langs minder drukke wegen. Zo'n route is niet per se de kortste, maar wel de meest aangename. Weet je niet waar te beginnen? Deze hulpmiddelen wijzen je de weg:

  • Google Maps: als je bij het ingeven van je startpunt en eindbestemming aanduidt dat je een fietser bent, komen enkel de fietsvriendelijke routebeschrijvingen uit de bus.
  • Wie niet naar Brussel moet, kan een kijkje nemen op fietsnet.be. Via deze knooppuntenkaart geraak je zowat overal in Vlaanderen, op een fietsvriendelijke manier.
  • Wist je dat er tegenwoordig fietssnelwegen bestaan? Op mobielvlaanderen.be vind je een overzicht. Misschien rijd jij er binnenkort ook op?
  • Andere hulpmiddelen om aangepaste routes uit te stippelen, vind je op fietsersbond.be.

Tip 2: beknibbel op je fietskilometers

Uit onze poll 'Wat houdt jou tegen om met de fiets naar het werk te gaan?' blijkt dat 46% van de 778 respondenten de afstand te groot vindt. De oplossing? Bedenk een manier om het aantal fietskilometers te beperken. Dat doe je bijvoorbeeld zo:

  • Combineer de fiets met het openbaar vervoer.
    • Wie op een vouwfiets rijdt, neemt die gratis mee op bus, trein of tram. Een gewone fiets kan niet mee op bus en tram, en op de trein moet je bijbetalen. Je stalt hem dus beter in één van de vele beveiligde fietsparkings.
    • Je kan ook eerst de trein nemen, en dan een fiets huren via het fietsdeelsysteem Blue-bike. Deze huurfietsen zijn 24 uur op 24 beschikbaar in 44 treinstations. Een abonnement kost 10 euro per jaar, en een ontlening kost maximum 3 euro per 24 uur.
  • Of fiets tot aan een carpoolparking in je buurt, stal je fiets en carpool verder met collega's.

Tip 3: koop degelijke regenkledij

We wonen in België, dus kan er al eens een buitje vallen. Zeker in de herfst. Toch regent het niet zo vaak net wanneer jij op de fiets zit. Dat blijkt uit het online fietsdagboek van weerman -en fervent fietser- Frank Deboosere.

Gaan de hemelsluizen toch open? Bescherm je dan met degelijke regenkledij. Een waterdichte regenbroek, regenjas en overschoenen -die ook bestaan voor schoenen met hakken- zorgen ervoor dat je zo goed als droog blijft. Bovendien is zulke kledij licht en compact opvouwbaar. Makkelijk altijd en overal mee te nemen!

Tip 4: vraag een fietsvergoeding aan

Fietsen is goed voor je mentale en fysieke gezondheid, en voor het milieu. Maar ook -met een beetje goodwill van je werkgever- voor je portemonnee! Heel wat bedrijven geven een fietsvergoeding aan hun werknemers.

De fietsvergoeding bedraagt 0,22 euro per kilometer en is vrijgesteld van belastingen. Zo kom je na een tijdje fietsen aan een mooi bedrag. Daarmee kan je bijvoorbeeld je kosten voor de beveiligde fietsparking betalen, of de onderhoudskosten van je stalen ros. Informeer ernaar bij je werkgever!

 

Ingrid Van Wanzeele

Gepubliceerd in