U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Sollicitatiemissers

Mag je straks op sollicitatiegesprek? Dan wil je uiteraard een goede indruk maken! Hoe doe je dat? En welke fouten moet je zeker vermijden? In Psychologie Magazine vertellen personeelschefs, sollicitatietrainers en psychologen welke de grootste sollicitatievalkuilen zijn. En ze geven tips om die missers te omzeilen.

Valkuil 1: alles zeggen wat de werkgever wil horen

Als de werkgever aan het begin van het gesprek vraagt om jezelf voor te stellen, profileer je je best niet volledig zoals in de profielomschrijving van de vacature. Bijvoorbeeld: 'Ik ben een stressbestendige teamplayer met innovatieve ideeën'. Zo maak je namelijk drie fouten:

  • Je zegt niet duidelijk wie jij bent en wat jij te bieden hebt
  • Je laat niet blijken wat jouw wensen zijn
  • Je onderscheidt jezelf niet van andere kandidaten, die ook aan het gevraagde profiel willen voldoen

Je bedenkt beter welke beschrijving bij jou past, en hoe je persoonlijkheid het bedrijf ten goede kan komen. Bijvoorbeeld: 'Ik ben kritisch, introvert en doelgericht. Daardoor werk ik graag zelfstandig en heb ik geen problemen om procedures nauwgezet te volgen. Tenminste, als ze logisch en efficiënt zijn.'

Vind je dit moeilijk? Neus dan eens rond in onze online persoonlijkheidstesten, ontdek jouw voornaamste persoonlijkheidskenmerken en laat je inspireren om ze positief te verwoorden naar werkgevers.

Valkuil 2: je uit je lood laten slaan door de situatie

Het is heel normaal dat je je anders gedraagt in een situatie waarin je wordt beoordeeld, zoals een sollicitatiegesprek. Misschien stel je je onderdaniger op dan normaal? Of schiet je sneller in de verdediging? Of bevries je, en kom je moeilijker uit je woorden?

Wees je bewust van het gedrag dat bij jou komt bovendrijven en breng het -indien het de spuigaten uitloopt- uit eigen beweging onder woorden. Dat klinkt akelig, maar die aanpak heeft drie voordelen:

  • Je laat zien dat je over een goede portie zelfkennis beschikt
  • Je haalt de spanning uit het gesprek en kan je opnieuw concentreren op de essentie: de werkgever overtuigen dat je een goede kandidaat bent.
  • Je maakt duidelijk dat dit gedrag niets zegt over je capaciteiten voor de functie waarvoor je solliciteert

Valkuil 3: je sterke punten afzwakken

Vind jij jezelf 'een beetje' creatief? Of 'denk' je dat je stressbestendig bent? Wie zijn sterke punten zwak verwoordt, lijkt niet zeker van zijn stuk. En als jij twijfelt, waarom zou een werkgever die jou voor het eerst ontmoet je dan geloven?

Het is dus niet voldoende om te weten waar je goed in bent, je moet het ook goed kunnen verwoorden. Wat helpt? Laat de narcist in jou los! Je bent niet gewoon 'goed' in het maken presentaties in Powerpoint, je kan het fantastisch. En je kennis van het Frans is niet 'zeer goed' maar 'uitstekend, in elke situatie'.

Zorg er wel voor dat je de vaardigheden die je sterk verwoordt, kan staven met concrete voorbeelden. Door bijvoorbeeld een knappe Powerpointpresentatie mee te brengen naar het gesprek, of door spontaan over te schakelen in het Frans. Anders werkt je 'narcisme' averechts, en kom je ongeloofwaardig over.

Valkuil 4: geen vragen stellen

Wie aandacht, interesse en waardering toont, wordt leuker gevonden. Ook tijdens een sollicitatiegesprek. Hoe bereik je dat? Door vragen te stellen. Bovendien zorgt vragen stellen voor gelijkwaardigheid. Een sollicitatiegesprek dient immers niet alleen om te testen of de werkgever met jou in zee wil gaan, maar ook of jij met de werkgever in zee wil gaan.

Wie durft, kan op het einde van het sollicitatiegesprek vragen: 'Mag ik u vragen wat u vond van ons gesprek?' Zo sla je mogelijk twee vliegen in één klap. Je krijg meteen feedback, en dat is mooi meegenomen. En is de feedback positief? Dan kan dit extra in je voordeel spelen. Want mensen die eenmaal a hebben gezegd -'je lijkt ons een goede kandidaat'- zijn geneigd om ook b te zeggen -'je krijgt de job!'

 

Bron: Psychologie Magazine

 

Ingrid Van Wanzeele

Gepubliceerd in