U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Promotie tegen wil en dank

Promotie maken. Wie wil dat niet? Het is goed voor de rekening en flatterend voor het ego. Maar wat als je een aanbieding krijgt die je niet ziet zitten? Het overkwam Stef en Peter. Stef: “Ik weiger om een speelbal te worden van het management!” Peter: “Bij mij is dat te laat. Ze hebben me bij mijn pietje!”

Stef (49) werkt als deputy general manager op de chemische afdeling van een Aziatische multinational. Hij houdt zich bezig met de coördinatie van de lokale afdelingen in het Midden-Oosten en geeft leiding aan een team van 10 mensen in Brussel. Peter (40) is coördinator in de bouwsector. Hij stuurt een team aan van 7 mensen die nationale en internationale opdrachten uitvoeren.

Eeuwige rebel

De afgelopen jaren kreeg Stef verschillende promotieaanbiedingen: om general manager te worden van het team in Brussel, om general manager te worden in de kantoren in Parijs en Istanbul en ook een keer om naar Dubai te verhuizen en van daaruit de coördinatie van het Midden-Oosten te doen. Hij weigerde elke keer.

Stef: “Op zich zou ik die verantwoordelijkheid graag dragen, ware het niet dat als ik opklim tot general manager, ik een marionet word van het topmanagement en het systeem. Wat natuurlijk net hun bedoeling is, want op die manier krijgen ze meer grip op me. Nu gedraag ik me een beetje als een rebel. Ik durf achter alles een vraagteken te zetten, ook achter beslissingen van het management. De mensen onder me appreciëren dit en zien me als een echte leider. Ze vragen vaak: waarom word jij niet onze grote baas? Maar, als grote baas zou ik hun verwachtingen niet kunnen inlossen. Ik zou dan niet meer voor hen kunnen opkomen, maar een verlengde moeten worden van het topmanagement. Het zou erop uitdraaien dat ik zowel de mensen onder me als boven me teleurstel.”

“Of mijn bazen me die weigeringen kwalijk nemen? Voorlopig zijn ze me nog niet zuur opgebroken. Wellicht omdat het management beseft dat ik in mijn huidige functie een toegevoegde waarde heb. Zolang dat het geval is, zit ik safe.”

Lichte dwang

Peter maakte wel promotie. Niet omdat hij dat zelf zo graag wou, maar simpelweg omdat niemand anders in aanmerking kwam. Het management liet hem duidelijk verstaan dat hij geen andere keuze had. Hij liet het over zich heen komen en dacht: 'misschien leer ik het wel graag doen'.

Peter: “Op het moment dat mijn baas me de job van coördinator aanbood, wou ik bedenktijd. Natuurlijk was ik ergens wel geflatteerd. Normaal gezien mogen enkel burgerlijk ingenieurs deze functie uitoefenen. Dat ik als industrieel ingenieur die kans kreeg, streelde m’n ego. Maar, ik besefte ook dat het meer werk betekende. En dan vooral werk dat me minder lag, zoals: briefwisseling nakijken, contracten nalezen en goedkeuren, offertes nalezen en goedkeuren, facturatie en budget in orde brengen… Toen ik hem uiteindelijk vroeg wat deze promotie me zou opleveren, werd hij kwaad. Hij zei letterlijk dat ik eigenlijk geen keuze had. Er zijn toen beloftes gedaan over loonsverhoging en een nieuwe bedrijfswagen, maar er is niks op papier gezet. Vandaag -drie jaar na datum- zijn ze die beloftes nog altijd maar voor een deel nagekomen. Bovendien oefen ik, naast m’n nieuwe job, ook nog altijd mijn oude job uit. Ze zouden voor een vervanger zorgen, maar ze vinden niemand, zeggen ze.”

“Hoe mijn toekomst eruitziet? Terug naar enkel mijn oude job is praktisch uitgesloten. Verder groeien in de firma ook. Ik zit dus vast. Waar ik stiekem van droom is dat mijn werkgever me ontslaat. Dan hoef ik zelf geen beslissing te nemen, en kan ik me weer focussen op wat ik graag doe. Intussen probeer ik optimaal te genieten van de tijd voor en na het werk. En sinds ik een nieuwe vriendin heb, lukt dat verrassend goed.” <lacht>

Tips

Heb je zelf een promotieaanbieding gekregen? Stef en Peter geven nog enkele tips.

  • Heeft je nieuwe job voldoende inhoud? Ga na of de jobtitel de lading dekt. Soms is een promotie een opgeblazen lege doos. Een verdoken zoethoudertje om je opzij te zetten.
  • Ga je wel iets kunnen bereiken in je nieuwe functie? Zorg ervoor dat je je geloofwaardigheid kan behouden.
  • Mag je naar het buitenland? Besef dan dat een terugkeer moeilijk is. Soms oogst je van je collega's meer jaloezie dan respect. Je gaat opnieuw moeten vechten voor je plaats.
  • Krijg je meer loon? Focus niet enkel op het financiële aspect om te beslissen of je de promotie aanvaardt. Hou rekening met je levenskwaliteit. Maak een totaalsom.
  • Ben je zeker dat je tegen de bureaucratie bestand bent? Besef dat je na een promotie vaak veel meer papierwerk krijgt. Je wordt eerder een rapporteur en controleur in plaats van een uitvoerder.
  • Heb je nieuwe voorwaarden onderhandeld? Zet zowel jouw voorwaarden als die van de directie op papier.
  • Twijfel je nog? Durf koppig te zijn tijdens de onderhandelingen. Laat je niet onder druk zetten omdat de directie in de problemen zit. Zeg niet te snel 'ja’.

 

Elke Duprez

Gepubliceerd in september 2011