U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Ode aan de vakantie

Je hebt een zalige vakantie gehad: alle stress en routine zijn uit je hoofd verdwenen. Je voelt je ontspannen en tegelijk bruis je van de energie. Als je je ogen sluit, zie je jezelf weer zwemmen in de azuurblauwe zee, ruik je de geur van zonnecrème en voel je de wind in je haren. We geven enkele trucjes om je vakantiegevoel ook met de ogen open vast te houden.

Als je een leuke vakantie hebt gehad, voel je je als herboren. Je zit vol nieuwe ideeën en hebt het gevoel dat je de wereld aankan. Alleen kan die stemming snel omslaan. Eén lastige werkdag volstaat om je terug in je dagelijkse sleur te katapulteren. Maar, het kan ook anders. We bundelden acht tips van doorwinterde reizigers die je helpen om je vakantiegevoel vast te houden.

Draai vakantiemuziek

Zijn er liedjes die je altijd meezong in de auto op weg naar je vakantiebestemming of die ze speelden in de cocktailbar waar je elke avond een Daiquiri dronk? Schaf die muziek aan.

Onderneem vakantieactiviteiten

Deed je tijdens je vakantie leuke dingen die je thuis niet doet, zoals wandelen, aperitieven, uitgebreid koken, dansen, lezen…? Blijf enkele van die activiteiten doen. Anna (33): “Mijn vriend en ik trokken een week naar Frankrijk. We waren gespannen omdat we binnenkort gaan verhuizen, maar al onze stress verdween. We hadden een supertijd samen! Nu we weer thuis zijn, plannen we ook hier activiteiten. We bezoeken bijvoorbeeld een museum in onze eigen stad of drinken na het werk wijn op een terras.”

Laat de tv eens uit

Keek je op reis geen televisie? Laat je tv ook eens uit als je weer thuis bent. Bijvoorbeeld één keer per week. Je zal merken dat je veel kan doen op een avond.

Eet zoals op vakantie

Serveer ’s avonds eens je favoriete vakantieaperitief of probeer een van je lievelingsgerechten vanop vakantie zelf klaar te maken. Steven (49): “Wat ik vaak doe, is op reis een typisch streekproduct kopen en dit meenemen naar huis. Als je daar dan thuis van proeft, komen de emoties die je op reis voelde terug. Zo kocht ik al pistachenoten in Iran, hardgebakken rijstkoeken en zeewier in Japan, gedroogde mango’s in Vietnam, Turks fruit in Turkije… En ik heb nog enkele flessen drank staan die ik jaren geleden meebracht uit Mongolië en Kirgizië. Eerlijk gezegd durf ik er niet te veel van drinken, want ik zou het zo jammer vinden als ze leeg zijn.”

Voer enkele ideeën uit

Op vakantie heb je tijd om stil te staan bij je leven. Je bent even uit de sleur ontsnapt en bekijkt jezelf: waar ben ik mee bezig en wat wil ik echt? Hierdoor kunnen er inspirerende ideeën in je opborrelen: ik wil een echte passie vinden, een dagboek bijhouden, iets doen voor anderen, met de fiets naar mijn werk, loonsverhoging, een andere job… Probeer enkele van die ideeën uit, nu je nog de energie hebt. Laat ze niet zomaar wegsijpelen. Een tip om vol te houden: bedenk met welk gedrag je je doel kan bereiken en beloon dit gedrag. Wil je een nieuwe job, neem je dan bijvoorbeeld voor om elke week minstens één sollicitatiebrief te versturen. Heb je al drie weken braaf brieven verstuurd, beloon jezelf dan met iets leuks. Staar je niet blind op het resultaat. Het is de weg ernaartoe die telt.

Doe iets met je foto’s

Veel foto’s blijven voor eeuwig op de harde schijf van de computer staan. Dat is jammer. Laat ze ontwikkelen en maak er een album van. Door de foto’s in te plakken, beleef je al die momenten op de foto opnieuw. Vind je dit te veel gedoe? Ontwikkel dan enkele mooie foto’s en bevestig ze aan een touw dat je in de woonkamer hangt (zoals bij kerstkaartjes) of kader ze in en zet de kaders in een lange rij op de vensterbank.

Breng iets persoonlijks mee

Een tip voor je volgende reis: koop een souvenir dat een link heeft met je eigen leven en geef het thuis een plaats. Steven legt uit: “Zelf heb ik een obsessie voor paarden, dus koop ik tijdens elke reis een paardensouvenir. Ik probeer mijn droomwereld in die andere wereld terug te vinden en dan te integreren in mijn eigen thuis. Onlangs was ik in Lipica waar ik de ‘studfarm’ van de lippizanerpaarden bezocht. Ik kocht er een artistieke kandelaar waarin een echt lippizanerhoefijzer is verwerkt. Telkens als de kaars brandt, denk ik terug aan die reis.” Geef je liever geen geld uit aan een souvenir, breng dan een aandenken mee dat je in de natuur vindt en stop het thuis in een glazen bokaal. Een schelp vanop het strand van Cap Gris-Nez, een takje vanop de Kilimanjaro, een stukje lava van de Mount Fuji, een handvol zand van de Marokkaanse woestijn… Zo breng je de wereld binnen in je woonkamer.

Vertel op je werk over je vakantie

Ga je terug aan het werk? Vertel je collega’s over je vakantie en luister naar hun verhalen. Eventueel kan je ook een vakantiefoto op je bureau zetten. Esther (35) vertelt: “Ik heb op mijn werk vier foto’s aan de muur gehangen van mijn reis naar Australië. Ze vrolijken mijn grijze muur wat op en als ik er naar kijk, waan ik me weer even in het regenwoud.”

 

Barbara Peirs

 

mens-en-samenleving.infonu.nl