Hulp nodig?

U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

De job van leerkracht Karo

  • Leeftijd: 36
  • Diploma's: licentiaat Germaanse talen en academische lerarenopleiding
  • Ervaring: 14 jaar

'Taal en boeken interesseerden me al van jongs af aan', vertelt Karo. 'In de middelbare school kreeg ik les van enkele heel gedreven en enthousiaste leerkrachten. Toen wist ik: dit wil ik later ook doen.' Vandaag staat ze al bijna 15 jaar voor de klas.

'Na de middelbare school studeerde ik Germaanse talen. Tijdens de bijkomende lerarenopleiding die ik volgde kon ik al via interim lesgeven in de school waar ik een paar jaar voordien zelf op de banken zat. Opeens waren die bevlogen en inspirerende leerkrachten mijn collega's! Het was fijn om mijn eerste lessen te kunnen geven in een vertrouwde omgeving. Na een aantal opdrachten op andere scholen, kon ik terug in 'mijn' school aan de slag. Inmiddels werk ik er al 12 jaar.

Levende materie

Ik geef Engels en Nederlands in de derde graad van het ASO, dat zijn de vijfde- en zesdejaars, en ook in een klas van het vierde jaar. Daarnaast ben ik titularis van een zesde jaar.

Taal is een levende materie. Dat maakt het zo boeiend om er les over te geven. Ik leer zelf voortdurend nieuwe dingen bij. Om bij te blijven ga ik geregeld op navorming. Pas volgde ik bijvoorbeeld een sessie over 'English today', waarbij werd gesteld dat het Engels uit de schoolboeken niet altijd het Engels is dat effectief gesproken wordt door native speakers, een interessante invalshoek die ik zeker in mijn lessen ga verwerken.

Shakespeare

Ik hou mijn lessen zo actueel mogelijk en laat mijn leerlingen nadenken over allerlei kwesties. Als er iets is wat ik hen probeer af te leren is dat ze 'Ik weet het niet' antwoorden als je hen om hun mening vraagt. Voor leesoefeningen kies ik altijd krantenartikels over actuele thema's als migratie of homorechten, waarover we dan praten in de klas. Als boeken, theater of films ter sprake komen, probeer ik mijn leerlingen te tonen dat veel van die verhalen dichter bij hun leefwereld liggen dan ze verwachten. Welke puber herkent zich nu niet in de verhalen van Shakespeare over liefde, verraad, jaloezie?

Tijd en energie

Les geven zie ik als een roeping. Het vraagt meer voorbereiding en thuiswerk dan je zou denken. Soms wordt dat wel eens vergeten. Ik probeer de actualiteit zoveel mogelijk te volgen, boeken te lezen en naar het theater te gaan. Op die manier schaaf ik mijn lessen voortdurend bij. Dan is er nog het onvermijdelijke correctiewerk dat ik mee naar huis neem en word ik verwacht op klassenraden en oudercontacten. Een werkweek van 60 uur, lesgeven inbegrepen, is geen uitzondering.

Voor de klas staan vergt behoorlijk wat energie, zeker als het over groepen gaat van 25 tot 30 leerlingen. Mijn leerlingen mogen dan wel al met een voet in de volwassen wereld staan, het blijven pubers. Intussen weet ik wel hoe ik hen kan aanpakken: op een begripvolle manier en met humor.

De zomervakantie zie ik zeker niet als een overbodige luxe: ik heb het echt nodig om even af te kicken en weer energie op te doen. Om tijdens het jaar wat meer tijd te hebben voor mij en mijn gezin, ik heb pas een dochtertje, heb ik besloten om 4/5 te werken.

Waardering

Het fijnste is als ik onverwacht appreciatie krijg van leerlingen of ouders. Eind vorig schooljaar kreeg ik nog een lange bedankmail van een moeder. Haar dochter zat bij mij in de klas. Ze had het emotioneel moeilijk omdat ze vroeger gepest werd. Ik heb toen met de klas een groepsgesprek gehad, niet zozeer over dat meisje, wel over de sfeer in de groep en hoe belangrijk het is om respectvol om te gaan met elkaar. Dat meisje heeft zich daar toen aan opgetrokken.

Het was fijn om te lezen dat ze intussen -helemaal opengebloeid-  in haar eerste jaar aan de universiteit zat. Ik had toen evengoed de andere richting kunnen uitkijken, maar er zijn voor de leerlingen zie ik ook als een deel van mijn job. En wie weet inspireer ik ooit iemand om leerkracht te worden, net zoals dat bij mij het geval was.'

 

Wil je graag als leerkracht aan de slag? Check de vacatures in onze databank.
 

Stijn Hüwels
 

    Gepubliceerd in