Hulp nodig?

U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Telefonische screening in opmars

Solliciteer je regelmatig? Dan zit de kans erin dat je vroeg of laat wordt opgebeld door een werkgever. Steeds meer bedrijven kiezen voor een telefonische screening als eerste stap in het selectieproces. Wat mag je verwachten van zo'n telefoongesprek, en hoe maak je een goede indruk? Jobcoach Joke van VDAB legt uit.

Het gebeurt steeds vaker dat bedrijven kandidaten eerst opbellen, en pas dan beslissen of ze hen uitnodigen voor een sollicitatiegesprek. Deze tussenstap wordt ook wel een 'telefonische screening' genoemd. Jobcoach Joke legt uit wat je mag verwachten.

Aangekondigd

Joke: 'Een telefonische screening duurt vaak niet langer dan een kwartier, en de meeste bedrijven hebben niet de bedoeling om kandidaten ermee te overvallen. Ze kondigen meestal per mail aan dat je zo'n telefoontje mag verwachten. Of je kan het lezen in de selectieprocedure op hun website. Dat is momenteel bijvoorbeeld het geval als je bij Stad Antwerpen of Belgacom solliciteert.'

Welke vragen kunnen kandidaten krijgen tijdens zo'n gesprek? Joke: 'Meestal graaft de werkgever dieper in de brief en het cv die je hem bezorgde. Zo kan hij onduidelijkheden wegwerken en komt hij meer te weten over je werkverleden, persoonlijkheid, motivatie en competenties. Ook praktische zaken kunnen aan bod komen. Zoals bijvoorbeeld de lengte van je opzegperiode, als je nog een job hebt.

Heeft de werkgever na dit gesprek het gevoel dat je geschikt bent voor de functie? Dan nodigt hij je uit voor het eigenlijke sollicitatiegesprek. Geef daarom nog niet alles prijs tijdens het telefoongesprek. Hou je antwoorden kort, bondig en duidelijk. Zo heb je nog wat over om mee uit te pakken tijdens het échte jobinterview.'

Glimlach en blijf rustig

Hoe maak je een goed indruk tijdens een telefonische screening? Rekruteringsbedrijf Robert Half geeft deze tips op intermediair.nl.

 • Zorg voor een rustige omgeving
  Belt een bedrijf je op nadat je er solliciteerde? Zoek dan meteen een rustige omgeving op. Zo kan je je volledig concentreren op het gesprek. Is dit moeilijk omdat je net aan de kassa in de supermarkt staat? Leg de situatie dan kort maar vriendelijk uit en vraag wanneer je terug mag bellen. Zo kunnen hinderlijke achtergrondgeluiden en afleiding dit belangrijke telefoontje niet hypothekeren.
 • Blijf rustig en neem je tijd
  Gieren de zenuwen door je lijf nu je aan de lijn hangt met een potentiële werkgever? Adem enkele keren diep in en uit, luister goed naar de vragen die de werkgever je stelt en neem telkens rustig je tijd om na te denken voor je antwoordt. Een bedachtzame kandidaat komt beter over dan een 'kip zonder kop'.
 • Glimlach
  Wist je dat je aan de telefoon sneller kil of afstandelijk klinkt? Dat komt omdat je je houding en gezichtsuitdrukking niet kan gebruiken om te tonen hoe warm en sympathiek je bent. Spreek daarom altijd met een glimlach en verzorg je houding. Dat hóór je!
 • Sluit af in stijl
  Zijn alle vragen gesteld? Bedank de werkgever voor zijn interesse en informeer -als hij er zelf niets over zegt- naar de volgende stap in het sollicitatieproces. Hang niet op voor je weet wat je mag verwachten.
 • Spreek een sober voicemailbericht in
  Je kan niet altijd bereikbaar zijn. Zorg daarom voor een geschikt voicemailbericht om gemiste oproepen van bedrijven op te vangen. Hou het sober, kort, informatief en ernstig. Bijvoorbeeld: 'Hallo, dit is de voicemail van Elke Janssen. Ik ben er even niet, maar laat een bericht achter en ik bel je terug'. Een imitatie van Samson is wellicht grappiger, maar bij potentiele werkgevers gooi je er geen hoge ogen mee.

 

Ingrid Van Wanzeele

Gepubliceerd in